Tag

Tag: unia europejska

Wszystkie artykuły powiązane z tagiem unia europejska.

Prof. Grzegorz Górski

Polityka

Prof. Górski: Kto zajmie miejsce Węgier w polskiej polityce?

Niemal trzy tygodnie temu napisałem na TYSOL.PL tekst "Dajcie spokój Orbanowi". Miałem nadzieję, że spokojne wytłumaczenie części uwarunkowań dzisiejszej sytuacji premiera Victora Orbana, wpłynie otrzeźwiająco na rodzące się wtedy, bezmyślne ataki na niego. Nie, nie te ze strony jurgieletników - te trwały od dawna i ich sens jest oczywisty.

Fot. screenshot - YouTube (Telewizja Republika)

Tylko u nas

Tomasz Sakiewicz dla Fronda.pl: Osłabianie Polski przez Niemcy jest sprzeczne z interesem Ameryki. W USA to widzą!

Mariusz Paszko, portal Fronda.pl: W piątek do Polski po raz pierwszy przylatuje prezydent USA Joe Biden, któremu będzie towarzyszył szef resortu obrony Lloyd Austin. Warto też zauważyć, że wizyta ta odbędzie tuż po tym jak w naszym kraju gościła wiceprezydent USA Kamali Harris. Wczoraj z kolei Biały Dom potwierdził, że podczas czwartkowego szczytu NATO będzie rozważana polska propozycja dotycząca misji pokojowej Sojuszu Północnoatlantyckiego na Ukrainie, o którą podczas wizyty w Kijowie zaapelował prezes Prawa i Sprawiedliwości Jarosław Kaczyński. Czy Polska odgrywa lub może odgrywać obecnie kluczową rolę w naszym regionie?

Fot. Grzegorz Górski

Polityka

Prof. Grzegorz Górski: Oppositionsführer Tusk to człowiek-demolka

„Zakładałem jakiś czas temu, że wypowiedzi Tuska raczej nie będę komentował. Uznałem że facet, który osiągnął poziom Wałęsy (choć w znacznie młodszym wieku!) powinien być po prostu lekceważony. Po co zajmować się sfrustrowanym człowiekiem - demolką, który po każdej swojej "misji" pozostawia zgliszcza” – pisze na swym facebookowym profilu prof. Grzegorz Górski.