Posłowie PO urządzają kabaret w sejmie (ZOBACZ WIDEO)
Posłowie Platformy Obywatelskiej urządzili w sejmie mały happening związany z brakiem publikacji orzeczenia Trybunału Konstytucyjnego w sprawie ustawy o TK.
Tag
Wszystkie artykuły powiązane z tagiem protest.
Posłowie Platformy Obywatelskiej urządzili w sejmie mały happening związany z brakiem publikacji orzeczenia Trybunału Konstytucyjnego w sprawie ustawy o TK.
Ukraińska pilotka Nadia Sawczenko przerwała głodówkę i zaczęła pić - poinformowali jej obrońcy.
Mimo nieobecności przedstawicieli Rady Ministrów, Sejmu i Prokuratora Generalnego Trybunał Konstytucyjny rozpoczął badanie ustawy o TK autorstwa PiS z grudnia 2015 r. Przed gmachem TK zebrali się członkowie Komitetu Obrony Demokracji.
Jak pisze na stronie wydarzenia Matthew Tyrmand, Radosław Sikorski i jego żona Anne Applebaum rozprzestrzeniają na całym świecie kłamstwa na temat polskiej demokracji. Według inicjatora akcji zachodnie media dały wiarę zapewnieniom, że polska demokracja jest osłabiana i puściły je w obieg. Powód? „Elitarna grupa polityczna szabrowników ściśle powiązanych z Brukselą (wbrew interesom obywateli) spowodowała globalny spisek mediów (aby nie zostać pociągniętymi do odpowiedzialności za korupcję)”.„Oto okazja do tego, żeby okazać sprzeciw wobec półprawd i fałszu” – pisze Matthew Tyrmand i zaprasza wszystkich do wzięcia udziału w wydarzeniu. Więcej szczegółów na stronie wydarzenia na Facebooku.
Kilku włoskich księży w ramach solidaryzowania się z uchodźcami postanowiło na czas Wielkiego Postu... zamieszkać w namiocie.
Klub Gazety Polskiej w Nowym Jorku odpowiedział trójce amerykańskich senatorów, którzy napisali list do premier Beaty Szydło. Wezwał również wszystkich Polaków w USA do wysyłania protestów.
- Kilkaset osób wzięło udział w manifestacji Komitetu Obrony Demokracji przed Sejmem. Hasłem pikiety było „Nie zmieniajcie nam Konstytucji". Uczestnicy sprzeciwiają się m.in. projektowi zmian w konstytucji autorstwa Kukiz'15 dot. Trybunału Konstytucyjnego. - informuje "Rzeczpospolita".
Prezydent Andrzej Duda zaprosił wczoraj do siebie protestujących przeciw ustawie o policji i służbach specjalnych i nie wykluczył dalszych prac nad tymi projektami.
- Myślę, że jesteśmy w lepszej sytuacji niż Węgry parę lat temu, dlatego że gdyby nie wypowiedź premiera Orbana, który powiedział, że zawetuje jakiekolwiek sankcje, a sankcje mogą być podjęte tylko przez Radę Europejską przy pełnej jednomyślności, to myślę, że nie mielibyśmy do czynienia z tym spuszczeniem z tonu, z którym jednak mimo wszystko mamy do czynienia – mówił Marian Piłka, wiceprezes Prawicy Rzeczypospolitej w kontekście możliwych sankcji na Polskę ze strony UE.
I niestety Kamil Dąbrowa nie ograniczył się do oflagowania się, ani nawet do przypięcia się do kaloryfera w swoim biurze, ale postanowił w troskę o swój urząd wciągnąć całą radiową Jedynkę (to ta stacja, w której pracują dziennikarze, którzy wyznawali, na antenie, poprzedniemu prezydentowi, że głosowali i głosować będą właśnie na niego). Dlatego teraz przed każdym serwisem grane są tam albo hymn Polski, albo Oda do Radości. O północy słuchacze mają usłyszeć kabaretową piosenkę „Już czas na sen”.
- Nie głosowałam na PiS, ale nawet moją wyobraźnię przekroczyło to, co robią. Oszukali i okłamują nawet tych, co na nich głosowali - mówiła Agnieszka Holland na warszawskiej manifestacji w obronie Trybunału Konstytucyjnego. - Dzień jest dobry, bo jesteśmy razem, ale nie jest dobry z powodu, dla którego tutaj jesteśmy. Wybory są umową społeczną. Ten, kto szedł do władzy, umawiał się na coś innego - oceniała Holland w swoim wystąpieniu.
Mieszkańcy Olecka protestują przeciw budowie ośrodka dla uchodźców w ich mieście, a wspiera ich w tym miejscowy burmistrz.
Akcja protestacyjna Reduty Dobrego Imienia przynosi kolejne efekty. W norweskiej publicznej telewizji NRK „polskie obozy zagłady” zastąpiło sformułowanie „niemieckie obozy zagłady w okupowanej przez nazistów Polsce”.