Tag

Tag: kościół

Wszystkie artykuły powiązane z tagiem kościół.

fot. gbratzel/Flickr

Czy w Kościele mówi się źle o innych?

Ks. Stryczek mówił podczas homilii: "W Kościele mam nowy obłęd - mówienia źle o innych. Nie mogę się z tym pogodzić. Uważam, że być chrześcijaninem, to brzmi dumnie, że podstawową zasadą chrześcijan jest wydobywanie z drugiego człowieka, to co ma najpiękniejsze (...) Pamiętam takie czasy - kiedy komuś zdarzyło się w rozmowie, że powiedział o kimś drugim coś złego, to czuł, że popełnił grzech, a dzisiaj wielu ludzi uważa, że to jest ich święty obowiązek. Co więcej, jak się pytam dlaczego tak robią, to nawet mi podają powody i mówią, że tak jest lepiej".

Fot. Casa Rosada, Wikipedia

Kościół

„Bądźmy we wszystkich regionach ziemi w permanentnym stanie misji”

Papież, wbrew zapewnieniom mediów, nie koncentruje się w nim bowiem na reformie Kościoła (choć są w tym tekście i poświęcone temu fragmenty), ani na sugestiach dla kaznodziejów czy spowiedników (choć i to znajdziemy w EG), ale na wielkim wezwaniu do ewangelizacji. Franciszek chciałby uczynić z Kościoła jeszcze sprawniejszą, bardziej dynamiczną strukturę, w której każdy element – poczynając od papieża, przez biskupów, kapłanów, osoby konsekrowane, aż do wiernych – ewangelizuje. I to z pełną radością, zaangażowaniem, bez lęku. I właśnie z tego pragnienia wypływają wszystkie inne elementy papieskiego nauczania: stosunek do urzędu, dyscyplina sakramentalna czy wreszcie apel o dotarcie do ubogich.

Prof. Aleksander Nalaskowski (archiwum autora/archiwum fronda.pl)

Aleksander Nalaskowski: Ortodoksja i chaos

Przestrzeń medialna przeładowana gigabajtami informacji może jawić się czytelnikowi jako chaos. Pośród dziesiątek komentarzy na każdy temat, przy coraz mocniej zacierającej się granicy pomiędzy czystą informacją a opinią można poczuć się zagubionym. W takim morzu treści ortodoksja jawi się jako mglista mrzonka.

Labirynt (fot.Wikimedia Commons)

Droga do wiary czy labirynt gnostycki

Czy mają racje komentatorzy uważający, że jest to „dzisiejsze zwyrodnienie”? Czy dobrze diagnozują narzekający, że „dzisiaj się tym artystom czegoś złego zachciewa”? Ależ nie. Było to już wcześniej. Na właściwy trop naprowadził mnie podczas dyskusji w TVP Kultura O. Tomasz Dostatni OP, który odwodził dyskutantów od myśli, że przestrzeń sacrum ma być z zasady wyłączona z profanum. Przykładem (pozytywnym) przełamywania wyłączności sacrum wnętrza kościelnego mają być wystawy przykościelne z lat 1980 w Polsce. Czy fakt, że coś porównywalnego miało miejsce już wcześniej, ma jakoś nas pohamowywać w krytyce pomysłu urządzenia pokazu mody Macieja Zienia w kościele p.w św Augustyna w Warszawie ?

Niszczenie pogańskiego bożka przez św. Katarzynę (fot. VillaTatti/Flickr

Kościół

Nie wolno składać ofiar pogańskim bożkom

Święta Katarzyna uznała, że Jezus przewyższa ją bogactwem, pięknością i mądrością i przylgnęła do Niego całym sercem. Jest wzorem Oblubienicy Jezusa, która nie chciała Go zdradzić pod żadnym pretekstem. Wówczas, podczas prześladowań za czasów rzymskich cesarzy Dioklecjana i Maksymiana, żądano od chrześcijan rzeczy, które z pozoru wydają się być błahe, na przykład „jedynie” uczestniczenia w pogańskim obrzędzie w świątyni. Święta Katarzyna, podobnie jak wielu innych pierwszy męczenników jest świętą na nasze czasy, ponieważ także i dzisiaj wielu z nas zachęcanych jest do pozornie małych gestów, które jednak dla naszej wierności Bogu są czymś dużym. Dzisiaj często jest tak, że choć nie jesteśmy w sytuacji obrony życia, godzimy się na kompromisy niedopuszczalne dla pierwszych chrześcijan, którzy szli na śmierć w imię wierności Panu Bogu.

Bp Antoni Pacyfik Dydycz (fot. ks. Artur Płachno)

Kościół

Bp Antoni Pacyfik Dydycz: Ojcu Ludwikowi Wiśniewskiemu OP z odpowiedzią śpieszę

Powyższy tytuł może wydawać się dość kokieteryjny. Ale ma on też swoją wymowę, i to konkretną. Pragnę bowiem ustosunkować się do dwóch wystąpień o. Ludwika Wiśniewskiego, dominikanina, pomieszczonych w dwóch kolejnych numerach „Tygodnika Powszechnego”. Były to dwie części jego wypowiedzi, mającej ten sam tytuł, dość stronniczy i co więcej – chyba mało pokorny. Oto jego brzmienie, zawarte w pytaniu: „Kto niszczy polski Kościół?”. Trzeba mieć wyjątkową pewność siebie, aby tak sformułować tytuł wypowiedzi, w której – obok wielu wspaniałych ludzi – zostałem zaliczony do jakoby niszczycieli Kościoła.

fot. Free Digital Photos

Gender jest cudowny, a Kościół i biskupi populistyczny. Diagnozy teologa z „Więzi”

„... zaraza populizmu wydaje się wdzierać jeszcze głębiej: na niektóre plebanie i do pałaców biskupich, na ambony, do domów katolickich polityków i działaczy, do redakcji katolickich mediów” - diagnozuje Sawicki. I przekonuje, że u postaw tego zjawiska jest diagnoza sytuacji. „Wiernych wciąż powoli ubywa, procent młodzieży odchodzącej od Kościoła jest bardzo niepokojący, sytuacja kulturowo-społeczna coraz trudniejsza, czasami wręcz wroga. Do tego na naszym polskim podwórku mało jest promieni optymizmu, które by wskazywały na możliwość poprawy niekorzystnego trendu. Nikt też nie chce się przyznać do błędów duszpasterskich, do toksycznych mariaży ołtarza z tronem, do przespanych lat transformacji ustrojowej, do braku wizji Kościoła w XXI wieku. Sytuacja jest po prostu idealna do populistycznej ofensywy” - oznajmia.

Fot. Wikimedia Commons

Kościół

Rośnie liczba profanacji we Francji

Ostatnio byliśmy informowani o atakach Antify na kościół Bractwa św. Piisa X w Paryżu, który został oblany farbą. Seria dewastacji dotknęła Bretanię - w Vannes zniszczono dwie figury Matki Bożej. Miesiąc temu zniszczono tam też dwie Drogi Krzyżowe i figurę sw. Jana.

Małgorzata Kożuchowska (fot.Loboviusz/Wikimedia Commons)

Koniec przyjaźni Kożuchowskiej z Zieniem? Poszło o pokaz mody w Kościele!

Wspólne pozowanie do zdjęć, korzystanie z porad dotyczących mody, Małgorzata Kożuchowska w sukienkach od Macieja Zienia – tak było przez lata. Jednak czy tak będzie nadal? Jak podaje „kolorowa prasa” po ostatniej prowokacji projektanta, jaką był pokaz mody z roznegliżowanymi modelkami w kościele św. Augustyna, relacje Kożuchowska – Zień znacznie się oziębiły.

fot. Wikimedia Commons

Apel do księży o odprawienie nowenny

- Jesteśmy świadkami nieustannego medialnego ataku na kapłaństwo i celibat. Zręcznie przedstawia się pojedyncze upadki księży i ich wystąpienia w mediach jako dotyczące całego duchowieństwa w Polsce. Proponuje się badanie wszystkich katechetów pod kątem pedofilii. Jaka może być na to nasza odpowiedź? Czy mamy się tłumaczyć, że „nie jesteśmy garbaci”? Czy mamy zejść tylko do poziomu polemiki z tym błotem? Dajmy inną odpowiedź na to zło, które się dzieje – mówi proboszcz parafii p.w. Maryi Królowej w Poznaniu.

Fot. gaudiumpress Flickr

Kościół

Papież Franciszek o sakramencie spowiedzi: Bóg zawsze nam przebacza

Papież przyznał, że nie jest łatwo zrozumieć, jak człowiek może odpuszczać grzechy. Dlatego właśnie zmartwychwstały Jezus daje apostołom władzę kluczy: „Weźmijcie Ducha Świętego! Którym odpuścicie grzechy, są im odpuszczone, a którym zatrzymacie, są im zatrzymane” (J 20, 22-23).„Musimy to docenić! Jest to dar, przejaw troski, ochrona, a także pewność, że Bóg mi przebaczył. Idę do mojego brata kapłana i mówię: «Zrobiłem to i to». «A ja ci przebaczam». To Bóg przebacza, a ja jestem pewny w tym momencie, że Bóg mi przebaczył. I to jest piękne. To znaczy być pewnym tego, co wciąż mówimy: «Bóg zawsze nam przebacza. Nie przestaje nam przebaczać!» A my nie możemy przestać prosić o przebaczenie. «Ależ, ojcze, powie ktoś, wstyd mi mówić o moich grzechach». Wiesz co, nasze mamy, nasze babcie mawiały, że lepiej raz się zawstydzić niż na zawsze stać się bezwstydnikiem. A zatem raz się zawstydzisz, odpuszczone ci zostaną grzechy i idziesz dalej” – powiedział Papież.Franciszek przyznał, że on sam sp