Tag

Tag: kościół

Wszystkie artykuły powiązane z tagiem kościół.

Kogo Polacy obdarzają zaufaniem?

Kogo Polacy obdarzają zaufaniem?

Okazuje się, że największym zaufaniem wśród Polaków cieszy się... straż pożarna. Zaufanie do tej instytucji w badaniu przeprowadzonym przez Główny Urząd Statystyczny zadeklarowało grubo ponad 90 proc. respondentów. A komu Polacy ufają najmniej?

Naprawdę mocne świadectwo! Jak wyzwoliłem się z masturbacji!

Świadectwo

Naprawdę mocne świadectwo! Jak wyzwoliłem się z masturbacji!

Nie wiem ile już nowenn odmówiłem, nie wiem w ilu popełniłem błędy przy jej odmawianiu, nie wiem ile razy odmawiałem nowennę w pośpiechu w braku skupienia. Nowenny odmawiałem w różnych intencjach począwszy o to żeby nam się poukładało z moją dziewczyną a teraz narzeczoną, o dusze w czyśćcu cierpiące a skończywszy o dobrą pracę czy o czy o powodzenie w finansach.

Papież mocno o otwarciu się Kościoła: W Kościele nie ma miejsca na opancerzone drzwi!

Zagrożenia

Papież mocno o otwarciu się Kościoła: W Kościele nie ma miejsca na opancerzone drzwi!

O symbolice i znaczeniu drzwi świętych Roku Jubileuszowego mówił Papież na audiencji ogólnej. Zbliżając się do Jubileuszu stoimy wobec drzwi, nie tylko tych świętych, ale również wobec wielkich drzwi Bożego Miłosierdzia, które przyjmują naszą skruchę i dają łaskę przebaczenia – mówił Franciszek. Podkreślił, że każdy z nas ma w sobie coś, co mu ciąży, bo wszyscy jesteśmy grzesznikami. Skorzystajmy więc z tej chwili, która się zbliża, i przejdźmy przez próg miłosierdzia Boga, który nigdy nie znuży się przebaczaniem i czekaniem na nas – dodał Ojciec Święty.

Ks. Cisło dla Fronda.pl: Stop głupiej tolerancji!

Ks. Cisło dla Fronda.pl: Stop głupiej tolerancji!

Czy zamachy w Paryżu to efekt wielu lat złej polityki Europy zachodniej połączonej z odchodzeniem od chrześcijańskich wartości? Co w obliczu tych zdarzeń powinniśmy robić i o czym powinniśmy pamiętać jako chrześcijanie. O tym rozmawiamy z ks. prof. Waldemarem Cisło - teologiem, wykładowcą na Uniwersytecie Kardynała Stefana Wyszyńskiego w Warszawie.

Terlikowski: Polska zbudowana na krwi męczenników

Kościół

Terlikowski: Polska zbudowana na krwi męczenników

Dzisiejsze wspomnienie liturgiczne niezwykle mocno przypomina, że Polska jest zbudowana na krzyżu i na męczeństwie kolejnych pokoleń chrześcijan. Polskę Piastów budowało męczeństwo właśnie świętych Benedykta, Jana, Mateusza, Izaaka i Krystyna, ale także Wojciecha i Stanisława. A później mieliśmy męczeństwo Andrzeja Boboli, Jozafata Kuncewicza, męczenników podlaskich i wreszcie Maksymiliana i męczenników II sowieckiego i hitlerowskiego totalitaryzmu, a także zupełnie już współczesną mękę i śmierć ks. Jerzego Popiełuszki.

Człowiek sam z siebie nic nie wie. Dlatego zaufaj Kościołowi!

Człowiek sam z siebie nic nie wie. Dlatego zaufaj Kościołowi!

Jeżeli wierzysz w Boga pamiętaj, że prawda jest jedna,Niezmienna i nieodwołalna i do zbawienia potrzebna.Te słowa w sercu wyryj i w duszy swej rozważaj,A jeśli ktoś ci mówi, że ma własną prawdę -- uważaj!Albowiem człowiek sam z siebie niczego nie ustanowi:Nie ufaj byle komu zaufaj Kościołowi.Nie w księdza wierz, ale w Kościół. Nie szukaj podłych błahostek,Dziś gdy pragnienie prawdy zastąpił głód ciekawostek.Toleruj głupców, lecz temp głupotę i podły gust.Nie pozwól w imię miłości zamykać sobie ust.Niech wiedzą niedoskonali, że są niedoskonali,Albowiem prawdziwa miłość w prawdzie się doskonali.Nie próbuj naśladować głupoty prostego tumu,Jeżeli Bóg dał ci rozum, to rób użytek z rozumu.Na przekór inteligentnej wulgarnych mędrców armii,Niech wiara twa szuka rozumu, a rozum prawda się karmi.Niech nie zachwieje tobą dyskurs przewrotnie mętny,Bo szatan nie ma mądrości jest tylko inteligentny.Szatan jest księciem kłamstwa oraz artystą grzechu.Fałsz miesza pół na pół z prawdą, nie rezygnując z

Terlikowski: O miłosierdziu i protekcjonalności, czyli program wygaszania Kościoła

Kościół

Terlikowski: O miłosierdziu i protekcjonalności, czyli program wygaszania Kościoła

Jeśli wspomniany wywiad abp Jozefa De Kesela ma być rzeczywiście jego programem duszpasterskim, to trzeba ten program nazwać jasno: planem wygaszania Kościoła. - Marzę o Kościele, który zgodzi się na to, że staje się coraz mniejszy - mówił w wywiadzie. Arcybiskup nie uznaje też za problem spadającej liczby powołań kapłańskich, bo przecież „nawet mały Kościół musi być Kościołem otwartym i liczącym się w społeczeństwie”.

Nowy arcybiskup Brukseli uważa, że miłosierdzie jest protekcjonalne

Kościół

Nowy arcybiskup Brukseli uważa, że miłosierdzie jest protekcjonalne

Zaczęło się od wyjaśnienia, że biskupowi nie są potrzebni wierni. On chce, by było ich mało.- Marzę o Kościele, który zgodzi się na to, że staje się coraz mniejszy. Kościół przechodzi dziś ważny proces przemiany, który czasem może ranić. Ale to nie oznacza, że ulega on rozkładowi – stwierdzi nowy arcybiskup Brukseli Jozef De Kesel.

Jest jeden Pan Bóg, jeden Kościół, jedna prawdziwa religia!

Jest jeden Pan Bóg, jeden Kościół, jedna prawdziwa religia!

Ks. prałat Roman Kneblewski w jasnych i pewnych słowach przypomina nam, że tylko święta wiara katolicka jest wiarą prawdziwą i tylko ona prowadzi do zbawienia. W czsasach panowania diabelskiego relatywizmu warto powtarzać sobie, że to świat się myli, a święty Kościół, ustanowiony przez Chrystusa, ma rację!