Tag

Tag: kościół

Wszystkie artykuły powiązane z tagiem kościół.

Screenshot Youtube

Kościół

Kard. Müller o dwóch kardynałach z USA: Działają bardziej jak przedstawiciele Demokratów niż Chrystusa

W wywiadzie, jakiego udzielił Raymondowi Arroyo z EWTN, kardynał Gerhard Müller powiedział o dwóch amerykańskich kardynałach, że działają bardziej jak „przedstawiciele Partii Demokratycznej” niż Chrystusa. Niemiecki hierarcha i były prefekt Kongregacji Nauki Wiary (KNW) odniósł się tak do podróży, jaką kard. Blase Cupich z Chicago i kard. Joseph Tobin z Newark odbyli do Rzymu, by spotkać się z kard. Luisem Ladarią Ferrerem, obecnym prefektem KNW.

Fot. via Pixabay

Wiara

Ks. Piotr Spyra: Jak być pewnym siebie jak Jezus?

Jak być pewnym siebie jak Jezus? Jak nie spanikować, gdy jesteś za kogoś/coś odpowiedzialny, a czeka cię trudne zadanie lub cierpienie? Czy pewność siebie i odwagę da się wyćwiczyć? Odpowiedzi na te pytania znajdują się w dzisiejszej Ewangelii.

Fot. Macpach1234 via Wikipedia, CC BY-SA 4.0

Kościół

Oto WZÓR Polaka - i wzór mężczyzny. Ojciec Stanisław Papczyński

Prawdziwych mężczyzn nam potrzeba, a nie nicponi, nie mętów społecznych. Dajcie Ojczyźnie Polaków, nie pachołków, to jest dajcie ludzi silnych, odważnych, zdolnych do wielkich wysiłków, zaprawionych do walki, przygotowanych do brania udziału w naradach. Tego, abyś i ty był taki, oczekuje i domaga się Ojczyzna.(Ojciec Stanisław Papczyński)

Umarła, wybaczając swojemu mordercy. Błogosławiona Antonia Mesina

Wiara

Umarła, wybaczając swojemu mordercy. Błogosławiona Antonia Mesina

Antonia przyszła na świat 21 czerwca 1919 roku w Orgosolo, w pobliżu Nuoro, na Sardynii. Była drugim z dziesięciorga dzieci skromnego pracownika lokalnej administracji. Jej dzieciństwo wypełnione było pokorną służbą, ubóstwem i modlitwą. Bóg już w pierwszych latach jej życia przygotowywał dziewczynkę na przyjęcie łaski męczeństwa. Swym dziecięcym sercem gorąco służyła rodzicom i Bogu.

fot. yt/dominikaniepl

Wiara

O. Jacek Salij: Poza Kościołem zbawienia nie znajdziecie!

Czy rzeczywiście poza Kościołem nie ma zbawienia, a jeżeli tak, to jak tę tezę należy rozumieć? Pytanie to ma sens i warto się nim zajmować tylko pod tym warunkiem, że z Jezusem Chrystusem rzecz się ma naprawdę tak, jak głosi nowotestamentalne orędzie: że naprawdę jest On Synem Bożym, przez którego świat został stworzony i który dla nas stał się jednym z nas, ażeby nas wszystkich - ludzi wszystkich czasów, pokoleń i kultur - zaprosić, uzdolnić i prowadzić do życia wiecznego - pisze o. Jacek Salij OP.W każdym razie ja nie znajdę zbawienia poza Kościołem

Fot. via Wikipedia, CC 0 [https://commons.wikimedia.org/wiki/Category:Icons_of_Sophia_with_daughters#/media/File:Sophia_the_Martyr.jpg]

Kościół

Św. Zofia i jej trzy córki-męczennice: Wiara, Nadzieja i Miłość

Święta Zofia, żyjąca pod koniec pierwszego wieku, była jedną ze znakomitszych pań rzymskich. Mając trzy córki, nadała im na chrzcie świętym imiona cnót chrześcijańskich: Wiary, Nadziei i Miłości, i wychowywała je jak najpobożniej. Tak matka jak i córki odznaczały się pięknością ciała i duszy, i w całym Rzymie były znane pomiędzy wiernymi z wielkiej świątobliwości.