Tag

Tag: kościół

Wszystkie artykuły powiązane z tagiem kościół.

Screenshot Youtube

Kościół

,,To ogromny problem''. Chmielewski o rezygnacji Benedykta XVI

„Najważniejsze jest to, że Benedykt XVI, mimo że ustąpił, dalej pokazuje się tak, jakby był w jakiś sposób związany z papiestwem. Nosi białą sutannę, ludzie zwracają się do niego <<Ojcze Święty>> itd. Okazuje się, że w myśli Benedykta XVI jest on emerytowanym papieżem, a to niespotykana dotąd rzecz w teologii katolickiej. Nie może być kogoś takiego, ponieważ papież to urząd, a nie sakrament” – mówi Paweł Chmielewski w rozmowie z portalem dorzeczy.pl wskazując na „dziwność” rezygnacji Benedykta XVI z urzędu papieskiego oraz zwracając uwagę na decyzje, jakie podjął on później.

Screenshot Youtube

Szokujące

Kard. Turkson: Celem nie jest wywołanie nawrócenia

Kardynał Peter Appiah Turkson w wywiadzie, jakiego udzielił Edwardowi Pentinowi dla „National Catholic Register”, stwierdził, że celem zaangażowania Watykanu w dyskusje ze świeckim grupami, takimi jak Rada na rzecz. Kapitalizmu Inkluzywnego nie jest nawracanie, ale promowanie „wspólnego człowieczeństwa”.

Fot. via Wikipedia, CC 0

Wiara

Pełnia życia według św. Benedykta

Cokolwiek byśmy wymyślili, choćby wydawało się nam najszlachetniejsze, najdoskonalsze, i starali się potem to zrobić na własną rękę, bez Bożej inicjatywy, bez Bożego wezwania staje się bezowocne, puste i pozbawione życia. Dlatego pierwsze, najistotniejsze jest dla nas usłyszenie Bożego słowa do nas skierowanego.

Fot. via Pixabay

Wiara

Dlaczego Bóg brzydzi się tymi, którzy parają się magią?

Słyszę czasem, że osoby zajmujące się wróżeniem z kart, astrologią, wywoływaniem duchów, wyrobem i sprzedażą przedmiotów magicznych, nie są dopuszczone do sakramentów, dopóki tych grzechów nie porzucą. Ja się tym nie zajmuję, ale nieraz już słyszałam od ludzi uczciwych i wykształconych, że jednak coś prawdziwego w tym jest, a nikt mi jeszcze nie próbował wytłumaczyć, dlaczego to jest grzechem.