Tag

Tag: komunia

Wszystkie artykuły powiązane z tagiem komunia.

Fot. screenshot - YouTube

Kościół

Kard. Ratzinger: Zwolennicy aborcji nie mogą przystępować do Komunii

Wciąż powraca temat przystępowania do Komunii św. polityków, którzy publicznie popierają prawo dopuszczające aborcję. Jednoznacznie wypowiedział się na ten temat w 2004 roku ówczesny prefekt Kongregacji Nauki Wiary, kard. Joseph Ratzinger, który w liście do amerykańskich biskupów jednoznacznie stwierdził, że osoby takie muszą zostać poinformowane o niemożności przystępowania do Komunii.

Fot. Francois Reis Salefran via Wikipedia, CC BY-SA 4.0

Kościół

Komunia św. zamiast do ust - na rękę? Kard. Sarah: To część ataku szatana!

„Jezus cierpi bardziej, kiedy nadzwyczajny dar Jego bosko-ludzkiej obecności eucharystycznej nie może wywołać swoich potencjalnych skutków w duszach wierzących. A zatem możemy rozumieć, że najbardziej podstępny atak diabelski polega na próbie wygaszenia wiary w Eucharystię poprzez sianie błędów i promowanie niestosownych sposobów jej przyjmowania” – podkreśla kard. Robert Sarah.

Fot. via Pixabay

Eucharystia. Jedyne lekarstwo na śmierć

Eucharystyczny cud w Sokółce, tak jak i inne eucharystyczne cuda, które miały miejsce w historii Kościoła, są znakiem szczególnego objawienia się wszechmocy Boga, który wzywa nas do nawrócenia się, a równocześnie wychowuje nas i edukuje.

Fot. via Pixabay

Wiara

Eucharystia. Jedyne lekarstwo na śmierć

Eucharystyczny cud w Sokółce, tak jak i inne eucharystyczne cuda, które miały miejsce w historii Kościoła, są znakiem szczególnego objawienia się wszechmocy Boga, który wzywa nas do nawrócenia się, a równocześnie wychowuje nas i edukuje.

Screenshot Youtube - dominikanie.pl

Wiara

O. Jacek Salij: Eucharystia - pokarm życia wiecznego

Tak mi trudno uwierzyć, że Komunia Święta jest prawdziwym Ciałem Pana Jezusa! Wydaje mi się, że przyjmowałabym ją z taką samą miłością do Pana Jezusa, gdyby była tylko symbolicznym przypomnieniem tego wszystkiego, co On dla nas zrobił i czego od nas oczekuje. W gruncie rzeczy wiem, co mi Ojciec odpowie, ale mimo to zapytam: Czy ktoś taki jak ja musi przymuszać się do wiary, że Komunia to jest naprawdę Ciało Chrystusa? Może Pan Jezus nie przywiązuje takiej wagi do tego, w co człowiek wierzy? Może najbardziej zależy Mu na tym, żeby Go człowiek kochał?

Screenshot Youtube - PCh24TV - Polonia Christiana

Zagrożenia

Kościół po koronawirusie. Kard. Burke: Potrzeba solidnej katechezy

„Ci, którzy otrzymali solidną katechezę, którzy rozumieją dobrze, że Eucharystia Święta to sam Chrystus działający, Chrystus w chwale zstępujący od Ojca, po prawicy którego zasiada, na ołtarze naszych kaplic i kościołów, by sakramentalnie uobecnić swoją ofiarę i nakarmić nas duchowo pokarmem, owocem tej ofiary, która jest prawdziwie Jego Krwią, Duszą i Bóstwem, powrócą całym sercem do wypełniania obowiązku uczestnictwa we Mszy św. w niedzielę. A także wielu powróci do codziennej Mszy” – powiedział kard. Raymond Burke o możliwej sytuacji w Kościele po epidemii koronawirusa.

Kościół w Polsce wraca do codziennego duszpasterstwa/Vatican Media

Kościół

Kościół w Polsce wraca do codziennego duszpasterstwa

Poluzowanie kolejnych obostrzeń związanych z pandemią koronawirusa spowodowało, że Kościół w Polsce powraca do codziennej pracy duszpasterskiej. Zniesiono m.in. limit uczestników zgromadzeń religijnych, co w zasadzie pozwala na udział w liturgii wszystkim wiernym.

Matka Boża Fatimska

Kościół

Epidemia to dobry czas na nawrócenie w świetle Fatimy

Każda trudna sytuacja skłania do refleksji. Trudny czas pandemii koronawirusa może także skłonić wielu ludzi do nawrócenia do Boga. Kataklizmy i zarazy pokazują nam bowiem, że mimo gigantycznego postępu technologicznego człowiek nie jest ciągle w stanie zapanować nad chorobami i zjawiskami natury. To robry czas do nawrócenia właśnie w kontekście objawień fatimskich.

Benedykt XVI: Eucharystia - największy dar Chrystusa dla Kościoła

Kościół

Benedykt XVI: Eucharystia - największy dar Chrystusa dla Kościoła

Sakrament miłości, Najświętsza Eucharystia jest darem, jaki Jezus Chrystus czyni z samego siebie, objawiając nam nieskończoną miłość Boga wobec każdego człowieka. W tym przedziwnym sakramencie objawia się miłość największa, ta, która przynagla, by „życie swoje oddać za przyjaciół swoich” (J 15, 13). Istotnie, Jezus „do końca ich umiłował” (J 13, 1). Tymi słowami zapowiada Ewangelista Jego gest nieskończonej pokory: zanim umarł na krzyżu za nas, przepasawszy się prześcieradłem, umył uczniom nogi. Tak też, w sakramencie Eucharystii Jezus nadal miłuje nas „aż do końca”, aż po dar ze swego ciała i swojej krwi. Jakież zdziwienie musiało napełnić serca Apostołów wobec czynów i słów Pana podczas tej Wieczerzy! Jakiż zachwyt winna wzbudzić w naszym sercu tajemnica Eucharystii!

Cuda eucharystyczne - manifestacja Bożej obecności

Wiara

Cuda eucharystyczne - manifestacja Bożej obecności

Cuda eucharystyczne przyjmowały różnorakie formy. W wielu przypadkach święte Hostie krwawiły lub przemieniały się w Ciało, a eucharystyczne wino, w Krew Pańską - w widoczną Krew. Czasami Hostie unosiły się w powietrzu lub były nienaruszone przez bardzo długie okresy czasu.