Tag

Tag: cud

Wszystkie artykuły powiązane z tagiem cud.

(fot. pixabay)

Wiara

Modlitwa jest potężniejsza... niż bomba atomowa!

Hiroszima. Ta nazwa na zawsze będzie kojarzyła się z całkowitym zniszczeniem i cierpieniem nie do opisania, które nastąpiły po eksplozji pierwszej bomby atomowej w czasie II wojny światowej. Jednakże jest też inne, dla wielu nieznane, niosące pociechę i nadzieję, przesłanie z Hiroszimy.

Kościół w Kalwarii Zebrzydowskiej (fot. za: pawlowski.dk, strona ks. Radosława Pawłowskiego CM)

Wiara

Wielkie są cuda, które Maryja uprasza u Swojego Syna!

Już od czterech wieków pątnicy z różnych zakątków świata przybywają do Kalwarii Zebrzydowskiej, by Tej, która "króluje, uzdrawia i pociesza" składać swoje prośby. A Ona rozdaje łaski uproszone u Syna. Nikt, kto z czystym sercem błaga Ją o pomoc, nie odchodzi z pustymi rękami. Świadczą o tym liczne wota dziękczynne, a także opisy cudów z kronik klasztornych ojców Bernardynów. Poniżej przytaczamy kilka opisów nadzwyczajnych łask zapisanych w tych kronikach.

Zdj. Andreas Praefcke, CC BY 3.0, Wikimedia Commons (edytowane); screenshot www.telemadrid.es

Wiara

Madryt: Cud krwi św. Pantaleona

Po raz kolejny upłynniła się przechowywana w madryckim klasztorze Wcielenia krew św. Pantaleona. Wierni tłumnie przybywali do Real Monastero de la Encarnación, chcąc zobaczyć to niezwykłe zjawisko i prosić świętego o opiekę.

(fot. wikipedia/domena publiczna)

Świadectwo

Cud w Medjugorie. W ułamku sekundy Bóg wyciągnął mnie z bagna

- Jestem narkomanem. Dwadzieścia lat byłem uzależniony od heroiny. Trafiłem do Medjugorie z przymusu. Matka postawiła mi ultimatum - albo będę się leczył, albo na ulicę. Nie chciało mi się leczyć, więc myślałem, że przyjadę tutaj, przeczekam, wrócę i będę dalej ćpał. Moja historia potoczyła się trochę inaczej. Pan Bóg miał inny plan. Tutaj, w Medjugorie 18 lat temu po dwudziestu latach nałogu wyciągnął mnie z niego w ułamku sekundy w trakcie adoracji Najświętszego Sakramentu - opowiadał Wiesław ze Wspólnoty Cenacolo podczas 29. Festiwalu Młodych w Medjugorie

Cud eucharystyczny z O’Cebreiro. Szlak św. Jakuba w Hiszpanii

Wiara

Cud eucharystyczny z O’Cebreiro. Szlak św. Jakuba w Hiszpanii

W mroźny zimowy wieczór 1300 r., w małej wiosce w hiszpańskiej Galicji położonej na wysokości 1293 m n.p.m miał się do konać prawdziwy cud eucharystyczny. Na jednej ze znanych dróg pielgrzymkowych do sanktuarium św. Jakuba w Santiago de Compostella, kapłan celebrował mszę św. w kaplicy kościoła Santa Maria la Real. Nie przypuszczał, by ktoś oprócz niego zjawił się mszy świętej, gdyż śnieg i wiatr sprawiły, że dotarcie na nią stało się trudno dostępne.

Fot. via Wikipedia, CC 0

Kościół

Będzie beatyfikacja! Papież uznał cud za wstawiennictwem abpa Fultona Sheena

Zatwierdzone przez Papieża dekrety Kongregacji Spraw Kanonizacyjnych dotyczą w sumie 9 osób. Najbardziej znany jest wśród nich abp Fulton Sheen, Amerykanin, płomienny kaznodzieja radiowy i telewizyjny, autor 66 książek. Jego audycje biły rekordy popularności, przyczynił się do nawrócenia wielu ważnych osobistości. Zmarł w 1979 r. jako biskup pomocniczy Nowego Jorku. Stolica Apostolska uznała dziś cud przypisywany jego wstawiennictwu.