Cała prawda o krwawiących hostiach
Informacje o krwawiącej Hostii w Sokółce nadal budzą emocje wśród zwolenników i przeciwników cudu. A przecież w historii Kościoła miało miejsce kilkaset podobnych nadzwyczajnych zjawisk.
Tag
Wszystkie artykuły powiązane z tagiem cud.
Informacje o krwawiącej Hostii w Sokółce nadal budzą emocje wśród zwolenników i przeciwników cudu. A przecież w historii Kościoła miało miejsce kilkaset podobnych nadzwyczajnych zjawisk.
Konsekrowana w czasie Mszy Świętej Hostia jest prawdziwym Ciałem Jezusa Chrystusa, a konsekrowane wino - Jego Krwią. Na przestrzeni wieków Bóg wielokrotnie dawał znaki potwierdzającą tę najważniejszą spośród prawd wiary katolickiej. Małgorzata Sołtyk, dr teologii, redaktor dwumiesięcznika ewangelizacyjnego "Miłujcie Się!" przedstawia wyniki najnowszych badań nad tzw. cudami eucharystycznymi.
- Jestem narkomanem. Dwadzieścia lat byłem uzależniony od heroiny. Trafiłem do Medjugorie z przymusu. Matka postawiła mi ultimatum - albo będę się leczył, albo na ulicę. Nie chciało mi się leczyć, więc myślałem, że przyjadę tutaj, przeczekam, wrócę i będę dalej ćpał.
POTĘGA RÓŻAŃCA PRZED WYSTAWIONYM NAJŚWIĘTSZYM SAKRAMENTEM
- Nie pozwólcie, by szydzono z godności człowieka! Brońcie jej! Brońcie tej godności, brońcie ludzkiego życia swoją miłością do Boga, do siebie nawzajem i do owoców waszej miłości małżeńskiej jakimi są wasze dzieci - mówił do małżonków abp Marek Jędraszewski podczas Uroczystości Wniebowzięcia Najświętszej Marii Panny w Ludźmierzu.
Od momentu objawień Matki Bożej w 1858 r. aż do naszych czasów, Lourdes pozostaje fenomenem, który szokuje nie tylko agnostyków i ateistów. Bez przerwy dokonują się tam ewangeliczne cuda wbrew wszelkim prawom natury i medycyny. W ten sposób Lourdes jest znakiem, który prowokuje do korekty myślenia, do zmiany życia, zachęca do otwarcia się na tajemnicę Bożej Miłości. To, co się dzieje w Lourdes jest szczególnym orędziem, jakie Bóg kieruje do ludzi zniewolonych i ogłupionych liberalno-materialistycznymi ideologiami; jest apelem wzywającym do nawrócenia.
Prosiłeś o cud i nic z tego? Posłuchaj ks. Pawlukiewicza
27 listopada 1830 roku siostrze Katarzynie Labouré ukazała się Najświętsza Maryja Panna i poleciła jej rozpowszechnić ten Medalik wśród ludzi, powiedziała: „Postaraj się o wybicie medalika według tego wzoru. Wszyscy, którzy będą go nosili, dostąpią wielkich łask, szczególniej jeśli będą go nosili na szyi. Łaski będą obfite dla tych, którzy nosić go będą z ufnością”.
Dnia 1944 r. Szłam ul. Senatorską do swojej cioci, mieszkającej w Śródmieściu. W momencie, gdy żegnałam się przy istniejącej do dziś, kapliczce, już prawie przy pl. Bankowym – rozległ się przeciągły terkot karabinu maszynowego. Obok mnie upadł zabity mężczyzna, ktoś został ranny. Od tej chwili, z różnych części miasta, zaczęły dochodzić odgłosy strzelaniny i pojedynczych wybuchów.
3 lipca 1949 r. zauważono łzy na obliczu Matki Bożej w katedrze lubelskiej. Mimo ostrożnego stanowiska władz kościelnych doprowadziło to do ożywienia kultu Maryi.
Kiedy Radek był w bardzo ciężkim stanie zapytano go o czym marzy. Ledwie słyszalnym głosem odpowiedział: „o cudzie”. To sprowokowało Annę ze Stowarzyszenia Hospicjum w Mławie, która tej nocy czuwała przy chłopcu, o opowiedzeniu mu o Matce Bożej z Gietrzwałdu. Radek był wtedy po chemii, często tracił przytomność i krwawił. Słowa pani Anny tak go jednak zaintrygowały, że usiadł na łóżku i zadawał wciąż nowe pytania. Kilka miesięcy później chłopiec z bukietem kwiatów pojechał do Gietrzwałdu i dziękował Matce Bożej za to, że jest zdrowy.
Kyrie, elejson. Chryste, elejson. Kyrie, elejson.Chryste, usłysz nas. Chryste, wysłuchaj nas.Ojcze z nieba, Boże, zmiłuj się nad nami.Synu, Odkupicielu świata, Boże, zmiłuj się nad nami.Duchu Święty, Boże, zmiłuj się nad nami.Święta Trójco, Jedyny Boże, zmiłuj się nad nami.Serce Jezusa, Syna Ojca Przedwiecznego, zmiłuj się nad nami.Serce Jezusa, w łonie Matki Dziewicy przez Ducha Świętego utworzone, zmiłuj się nad nami.Serce Jezusa, ze Słowem Bożym istotowo zjednoczone, zmiłuj się nad nami.Serce Jezusa, nieskończonego majestatu, zmiłuj się nad nami.Serce Jezusa, świątynio Boga, zmiłuj się nad nami.Serce Jezusa, przybytku Najwyższego, zmiłuj się nad nami.Serce Jezusa, domie Boży i bramo niebios, zmiłuj się nad nami.Serce Jezusa, gorejące ognisko miłości, zmiłuj się nad nami.Serce Jezusa, sprawiedliwości i miłości skarbnico, zmiłuj się nad nami.Serce Jezusa, dobroci i miłości pełne, zmiłuj się nad nami.Serce Jezusa, cnót wszelkich bezdenna głębino, zmiłuj się nad nami.Serce Jezusa, wszel
Tomasz Wandas, Fronda.pl: Jaka radość kryje się w księdze Apokalipsy?