Tag

Tag: choroba

Wszystkie artykuły powiązane z tagiem choroba.

Fot. screenshot Twitter (Sławomir Cenckiewicz)

Skandal

Wałęsa kpi sobie z sądu. Prof. Cenckiewicz: Gdybym ja tak robił….

Lech Wałęsa nie stawił się na zdalnej rozprawie sądowej wytoczonej przez niego samego przeciwko historykowi prof. Sławomirowi Cenckiewiczowi, bo przedstawił zwolnienie lekarskie, według którego ze względu na stan zdrowia do 2 grudnia włącznie powinien leżeć w łóżku. To, jak Wałęsa „obłożnie choruje” relacjonuje on sam w swoich mediach społecznościowych, kpiąc sobie z wymiaru sprawiedliwości.

Fot. screenshot - YouTube (Uniwersytet Warszawski)

Kościół

Ks. Adam Boniecki: Zanikła wiara w zbawienie…

Kontrowersyjny duchowny i wieloletni redaktor naczelny „Tygodnika Powszechnego” zaprzestał działalności publicystycznej z powodu ciężkiego udaru, który przebył pod koniec marca. Teraz kapłan udzielił wywiadu, w którym opowiedział o doświadczeniu choroby.

Fot. Silar via wikipedia CC 3.0

Polska

Zmarł Tadeusz Ferenc, wieloletni prezydent Rzeszowa

W wieku 82 lat zmarł Tadeusz Ferenc - prezydent Rzeszowa w latach 2002 - 2021 oraz poseł na Sejm IV kadencji. O śmierci Ferenca poinformował Marcin Warchoł z Solidarnej Polski. Były prezydent Rzeszowa zmarł w szpitalu po długiej walce z chorobą.

Fot. screenshot - YouTube (Opactwo Benedyktynów w Tyńcu)

Wiara

O. Leon: Śmierć stanęła mi przed oczami

Ktoś przeprowadził gorzkawą refleksję: Doświadczenie uczy, że umierają inni. Wierzmy doświadczeniu. Oczywiście, wiemy, że umrzemy, ale tak na co dzień o tym nie myślimy. Przyznaję, że na początku mojej choroby możliwość rychłej śmierci stanęła mi wyraźnie przed oczami. Bo wiadomo: stopień najwyższego zagrożenia, umarło już wielu staruszków, wielu księży, dlaczego miałbym być wyjątkiem. I zacząłem się przygotowywać, jak przed spowiedzią. Ale następnego dnia – ostrożna poprawa. Następnego dnia to samo i po niewielu dniach: myślimy o wypisaniu ojca ze szpitala.

Fot. Screenshot Twitter

Zdrowie

Żakowski w oparach szaleństwa: Tylko najeźdźcy zabijali Polaków tak beztrosko jak Kaczyński

„Zabija, bo chce. Morduje dla posad, dla kasy, by paść swe narcystyczne ego” – napisał Jacek Żakowski o Jarosławie Kaczyńskim, zarzucając prezesowi PiS, że ten ma na swym sumieniu więcej ofiar śmiertelnych niż Jaruzelski, a nawet Bierut, którego publicysta tłumaczy „wojną domową”. I powiedzmy sobie szczerze, jeśli znalazłby się jeszcze ktokolwiek w Polsce, kto traktowałby Żakowskiego w miarę poważnie, mógłby się on spodziewać co najmniej kilku procesów za ten jeden, dość krótki, obrzydliwie haniebny tekst.