Tag

Tag: choroba

Wszystkie artykuły powiązane z tagiem choroba.

Trans-dziecko (fot. zrzut ekranu/materiał TVN24)

Dziecko w otchłani płciowej?

TVN24 z troską pochyla się nad siedmioletnim chłopcem z Hiszpanii, który rzekomo padł ofiarą dyskryminacji, gdyż katolicka szkoła nie chciała go traktować jak dziewczynkę. Gabriela (jak nazwał się siedmiolatek) ponoć wygląda i zachowuje się jak inne dziewczynki, ale ma problem, bo urodziła się jako chłopiec i tak właśnie postrzegana i traktowana jest przez otoczenie.

Fot. Facebook

„Afrykański” pomór świń to... dyskryminacja Afryki!

„Zgłaszam wniosek formalny na znak protestu. Używanie nazwy "afrykański pomór świń" jest dyskryminacją Afryki. Prosiłbym o używanie nazwy "tropical swine fever" (tropikalny pomór świń) zamiast "african swine fever” (ASF) – powiedział podczas obrad Sejmu poseł John Godson. Większość Sali sejmowej odpowiedziała na to śmiechem i oklaskami. Niektórzy wołali: „brawo, brawo”.

fot. sxc hu

Eutanazja uderza w chorych psychicznie

Portal NL Times poinformował, że holenderska minister zdrowia Edith Schippers przyznała, iż w 2013 roku 45 osób pozbawiono życia z powodu chorób psychicznych. To o 31 więcej niż w roku 2012. Należy zadać pytanie ile z tych osób zginęło naprawdę z własnej woli?

Artur Górski (fot. archiwum prywatne)

Artur Górski dla Fronda.pl: Przezwyciężyć chorobę

Światowy Dzień Chorego skłania do refleksji, ale do takiej refleksji powinna skłaniać każda poważniejsza, a tym bardziej przewlekła choroba, która często jest związana z cierpieniem fizycznym i psychicznym. Taka refleksja nie tylko powinna budzić w nas empatię dla osób chorych, ze względu na ich trudną sytuację, ale przede wszystkim powinna stanowić istotne wsparcie dla osób, którym przyszło samemu doświadczać choroby i toczyć z nią długi, wyczerpujący bój.

Okładka najnowszego numeru "Wprost"

Jaruzelska: Jaki kraj, takie bunga bunga. Rozwodu nie będzie

„Żadnego rozwodu nie będzie! Jaki kraj takie bunga-bunga” - ostro skomentowała plotki rzekomym rozwodzie rodziców Monika Jaruzelska. O problemach rodzinnych Jaruzelskich napisał w ubiegłymtygodniu „Super Express”. Plotka szybko rozeszła się nie tylko po krajowych, ale także zagranicznych mediach. Zdaniem Moniki Jaruzelskiej, nie przez przypadek materiał ukazał się w dniu 25 rocznicy Okrągłego Stołu. „Nie sądzę, by inicjatywa rozmowy z mediami wyszła od mojej mamy” - dodaje.

Fot. Wikipedia

Jaruzelska: chcę rozwodu, opiekunka podrywa męża

„Chcę się rozwieść z mężem, ale on nie daje mi rozwodu” – powiedziała Barbara Jaruzelska „Super Expressowi”. Twierdzi, że chodzi o opiekunkę, która opiekuje się chorym generałem. „Ta kobieta uczepiła się mojego męża. Uważam, że ta pani jest niemoralna. Posuwa się do intymności, podrywa go!” – wyznała Jaruzelska.

fot. levy/sxc.hu

Polska na skraju bankructwa?

Dziś ponad połowa składek emerytalnych Polaków trafiła z OFE do ZUS. To element nowej ustawy, która zmienia system OFE: przekazuje ZUSowi obligacje i papiery gwarantowane przez Skarb Państwa. Cała akcja z reformą OFE ma uratować polski budżet. Czy aby na pewno?

Fot. iboff sxc hu

Homoseksualiści pozywają kardynała-elekta do sądu!

Arcybiskup, który 22 lutego zostanie oficjalnie kardynałem, został zaatakowany przez międzynarodowe media za wypowiedź, której udzielił dla hiszpańskiej gazety: „Homoseksualizm jest upośledzoną formą ekspresji seksualnej, ponieważ [seks] ma strukturę i cel, którym jest prokreacja”.

Bolesław Piecha (fot. Archiwum Autora)

Bolesław Piecha: System opieki zdrowotnej to gorzka piguła

Codziennie media donoszą o kolejnych zgonach małych dzieci w polskich szpitalach. Powód? Źle funkcjonująca polska służba zdrowia. O opinię na temat działania polskiej służby zdrowia oraz kto odpowiada za obecną, tragiczną sytuację, poprosiliśmy senatora Prawa i Sprawiedliwość Bolesława Piętę.