Dwa lata temu papież Benedykt XVI ustąpił z urzędu
Oto co wygłosił Papież Benedykt XVI 10 lutego 2013 roku wobec Kolegium Kardynalskiego:
Tag
Wszystkie artykuły powiązane z tagiem benedykt xvi.
Oto co wygłosił Papież Benedykt XVI 10 lutego 2013 roku wobec Kolegium Kardynalskiego:
W wyśmienitej pozycji Josepha Ratzingera pt. Europa – jej podwaliny dziś i jutro (wyd. Jedność Kielce) znajdujemy kryteria tożsamości europejskiej, minima, które możemy określić jako conditio sine qua non aby Europa była Europą:
20 października 2008 roku najbardziej znany konwertyta z islamu na katolicyzm Magdi Cristiano Allam na stronie internetowej Bojowników o Chrześcijańską Europę opublikował
U podstaw Państwa Islamskiego, koncepcji kalifatu, który można zaprowadzić za pomocą wszelkich form przemocy wobec niewiernych, leży jedna z fundamentalnych prawd wiary islamu. I choć nie musi ona prowadzić do takiej eskalacji przemocy, ani tym bardziej nie musi być aż tak ślepa, to niewątpliwie prawda ta jest fundamentem wiary w Allaha, jaką wyznają muzułmanie. A przypomniał o niej w słynnym wykładzie w Ratyzbonie Benedykt XVI, gdy wskazał na nieracjonalność Boga islamu.
Prowadzę Fundację br. Alberta, która na terenie diecezji sosnowieckiej od dwudziestu lat prowadzi ośrodek dla osób niepełnosprawnych intelektualnie. W tym czasie poznałem wielu księży, którzy pracują na terenie diecezji, a o których mam jak najlepsze zdanie. Kiedy napisałem książkę „Chodzi mi tylko o prawdę”, jeden z tych księży zgłosił się do mnie właśnie w sprawie problemów, jakie trawią sosnowieckie seminarium. O tych sprawach poinformowałem swoje władze kościelne. Uznałem, że nie mam kompetencji, aby oceniać, czy to jest prawdziwe, czy nie. Rok temu przekazałem informację o wielu listach, jakie dostałem z całej Polski, w tym także z diecezji sosnowieckiej. Przynajmniej rok temu, mój bezpośredni zwierzchnik, czyli ks. kard. Stanisław Dziwisz wiedział o tym ode mnie.
Marta Brzezińska-Waleszczyk: Papież Franciszek potwierdza istnienie homo-lobby w Kościele. To chyba duży sukces po tym, jak z wielu stron padały zarzuty, że w ogóle nie ma czegoś takiego, ale z drugiej strony rodzi się pytanie – dlaczego dopiero teraz?
Fronda.pl: Magdi Allam porzuca katolicyzm. Porażka Benedykta XVI?
Były z-ca redaktora naczelnego "Corriere della Sera" swoją decyzję wyjaśnił we wczorajszym artykule, w którym zarzuca Janowi Pawłowi II i Benedyktowi XVI traktowanie islamu jako prawdziwej religii. Tłumaczył jednocześnie, że do podjęcia takiej decyzji zmotywował go "kult papieża", jaki nasilił się po wyborze Franciszka.
Msza inaugurująca pontyfikat Papieża Franciszka odbędzie się 19 marca - ogłosił rzecznik Watykanu ks. Federico Lombardi SJ. Dziś rano Franciszek I uda się do sanktuarium maryjnego na terenie Rzymu, a po południu odprawi z kardynałami Mszę w Kaplicy Sykstyńskiej, zaś następnego dnia przyjmie ich na specjalnej audiencji. W sobotę 16 marca Papież spotka się natomiast z dziennikarzami. Jak poinformował ks. Lombardi, w niedzielę Ojciec Święty odmówi z wiernymi Anioł Pański. W środę 20 marca nie będzie audiencji ogólnej, ale Papież spotka się tego dnia z ekumenicznymi delegatami przybyłymi na inaugurację jego pontyfikatu.
Marta Brzezińska: Kiedy zadzwoniłam do Ciebie z prośbą o komentarz 11 lutego, mówiłeś, że rezygnacja Benedykta XVI z dalszego sprawowania urzędu to dla Ciebie wezwanie do nawrócenia. Wiele osób podkreślało, że żyjemy w niezwykłym czasie. Dziś rozpoczęło się konklawe. To także kolejne doniosłe wydarzenie?
Zacznijmy od niebezpieczeństw liturgicznych. Błąd w postrzeganiu liturgii może być dwojaki - po pierwsze możemy zamknąć ją w kręgu ekspresji estetycznej wspólnoty Kościoła, a po drugie ograniczyć jej znaczenie do funkcji komunikacyjnej. W pierwszym przypadku liturgia będzie tylko emanacją życia wspólnoty - kulturowym zwieńczeniem doktryny i moralności katolickiej, a w gorszej wersji, aktualnych upodobań estetycznych epoki. W drugim będzie ona rodzajem partyjnej nasiadówki podczas, której kler komunikuje się z wiernymi, ot taka redukcja pedagogiczna. W obu tych przypadkach liturgia skupia się na efektach ludzkiej twórczości - na tym co sami wymyśliliśmy by uwznioślić wspólnotowe uczucia lub lepiej się między sobą komunikować. Oba przypadki nie są tylko teoretyczną pogwarką, ale, choć niepełnym, to jednak obrazem religijnego życia katolików.
Do tego wąskiego nurtu przeciwników Benedykta XVI należy niestety wiele amerykańskich zakonnic. Skłócone z biskupami i Watykanem, na wiadomość o rezygnacji Papieża, odetchnęły z ulgą. Nie ukrywa tego s. Simone Campbell, jedna z głównych przedstawicielek Konferencji Zakonów Żeńskich w USA. W wywiadzie dla sieci ABC tak scharakteryzowała miniony pontyfikat.„Postawa konserwatywnych teologów, a Benedykt XVI jest konserwatywnym teologiem, jest naznaczona lękiem wobec współczesnego świata i zmian, jakie w nim zachodzą. Ponadto nie miał on żadnego doświadczenia duszpasterskiego, z wyjątkiem pierwszego roku po święceniach, nie wie więc, na czym polega praca z ludźmi, którzy cierpią w naszym społeczeństwie. I dlatego właśnie nie rozumie on pracy katolickich zakonnic” – powiedziała s. Campbell.Przypomnijmy, że były Papież starał się zaprowadzić porządek wśród amerykańskich zakonnic. Zarządził wśród nich wizytację apostolską, zarzucając im poważne odstępstwa od katolickiego nauczania w tak istotn
Czasami – ale to chyba zupełnie wyjątkowe sytuacje – mamy poczucie, że możemy się modlić o wybór konkretnego papieża. Normalnie biorąc prosimy po prostu Boga, żeby dał nam dobrego Papieża. Każdy jest nam dany, by bronić naszej wiary, by umacniać nas w wierze (por. Łk 22,32). Papież broni naszej wiary przed błędami, ale przede wszystkim głosi jej prawdę. Dziś wielkim skandalem dla świata jest podstawowa prawda, że katolicyzm to jedyna prawdziwa religia. Tymczasem właśnie ten fakt czyni tak ważną ortodoksję: to nie kwestia tożsamości czy posłuszeństwa, ale wierności Objawieniu, przekazanemu Kościołowi depozytowi wiary.
„Sama rezygnacja jest jednak jak uderzenie w wielki dzwon – powiedział hierarcha. I dodał, że „dziś bowiem próbuje się usunąć Boga z życia i sumień ludzi”. Jako przykład arcybiskup mówił o różnych ośrodkach w świecie i w Polsce, które jego zdaniem "bezkarnie oczerniają niewinnego". Robią to nie tylko tabloidy i tygodniki ideologiczne, ale i ci, którzy chcą należeć do elit.
Za potwierdzeniem tej tezy, zdaniem włoskich mediów, przemawia chłodne pożegnanie kard. Dziwisza z Benedyktem XVI w ostatnim dniu jego pontyfikatu.