Tag

Tag: benedykt xvi

Wszystkie artykuły powiązane z tagiem benedykt xvi.

Skąd wiemy jak wybrać kolejnego papieża?

Kościół

Skąd wiemy jak wybrać kolejnego papieża?

Zgodnie z przepisami Kodeksu Prawa Kanonicznego (kanon 332, paragraf 2) zrzeczenie się przez Biskupa Rzymu swojego urzędu wymaga, by dokonało się ono w sposób wolny i było odpowiednio oznajmione. Nie wymaga też niczyjego przyjęcia. Benedykt XVI zachował w pełni formę kanoniczną, jak też wyznaczył datę abdykacji właśnie na dzień 28 lutego 2013. Jak już wiadomo ostatnie godziny pontyfikatu spędził w Castel Gandolfo. Po abdykacji Benedykt XVI będzie tytułowany „Jego Świątobliwość Benedykt XVI”, jak też „papież emerytowany”, bądź „emerytowany Papież Rzymski”.

Ostatnie słowa Papieża. O 20.00 Benedykt XVI oficjalnie przestanie być Papieżem

Kościół

Ostatnie słowa Papieża. O 20.00 Benedykt XVI oficjalnie przestanie być Papieżem

Benedykt XVI w bardzo krótkiej formie pożegnał się ze światem jako Papież. Powiedział: "Drodzy przyjaciele. Jestem szczęśliwy, że jestem z wami. Bardzo wam dziękuję za serdeczność, sympatię i przyjaźń. Wiecie, że ten mój dzień różni się od poprzednich. Papieżem będę tylko do godz. 20. A później już tylko pielgrzymem, który rozpocznie ostatni etap swojego ziemskiego pielgrzymowania".

O. Gużyński dla Fronda.pl: Z wielką ulgą przyjąłem działania Benedykta XVI, który zaczął nazywać sprawy po imieniu

Kościół

O. Gużyński dla Fronda.pl: Z wielką ulgą przyjąłem działania Benedykta XVI, który zaczął nazywać sprawy po imieniu

Kiedy skandale seksualne zaczęły wychodzić na jaw, media ujawniały kolejne, przykre dla Kościoła fakty, towarzyszyło mi bliskie zgorszeniu zdziwienie reakcją Kościoła na to, co się dzieje. Chodzi mi przede wszystkim o to, że nie dostrzegałem w Kościele zdecydowanej, jednoznacznej chęci potępienia pedofilii wśród księży i jak najszybszego, jak najsprawniejszego działania przeciw takim zjawiskom. Z wielką ulgą przyjąłem działania Benedykta XVI, który zaczął nazywać sprawy po imieniu, pisał kolejne dokumenty, zaczął tworzyć cały etos postępowania wobec tego typu faktów. Cieszyłem się, że nie straciliśmy instynktu samozachowawczego, zmysłu moralnego, ewangelicznego. To moje najbardziej osobiste doświadczenie.

O. Jarosz dla Fronda.pl o Benedykcie XVI: Santo subito!

Kościół

O. Jarosz dla Fronda.pl o Benedykcie XVI: Santo subito!

To był wielki pontyfikat. Wielki w sensie wierności Ewangelii i posłannictwa. Jestem pełen podziwu dla wiary i mądrości Benedykta XVI. To było osiem wyjątkowych lat. Myślę, że jego posługiwanie to był czas takiej niesamowitej łaski, bo wobec różnych zagrożeń i pokus pokazał moc, która pochodzi od Boga. Można powiedzieć, że trwał jak skała.

Ziemiec dla Fronda.pl: Pancerny papież? Pancerne były raczej wartości, w które wierzył, i których bronił

Kościół

Ziemiec dla Fronda.pl: Pancerny papież? Pancerne były raczej wartości, w które wierzył, i których bronił

Z pewnością był to pontyfikat, który upływał pod wielkim znakiem Jana Pawła II. Niektórzy nawet mówią, że to było 1,5 pontyfikatu - jakby łącznie z pontyfikatem Jana Pawła II stanowił pewną całość. W jakiejś mierze na pewno, bo byli to dwaj blisko ze sobą związani hierarchowie Kościoła, a prywatnie – przyjaciele podobnie myślący i widzący przyszłość Kościoła i zagrożenia, stojące przed współczesnym światem. Myślę, że to, co robił Benedykt XVI było w dużym stopniu przedłużeniem misji Jana Pawła II. Wydaje mi się jednak, że Benedykt XVI potrafił także bardzo jednoznacznie pokazać, że jest sobą, nie jest tylko i wyłącznie następcą Jana Pawła II, jak to próbowała przedstawiać część komentatorów.

Rodziny wdzięczne za pontyfikat Benedykta XVI

Kościół

Rodziny wdzięczne za pontyfikat Benedykta XVI

- Ojcze Święty, przeciwstawiałeś się degradowaniu rodziny do formy przypadkowej struktury socjologicznej czy wytworu szczególnych uwarunkowań historycznych i ekonomicznych. Dlatego jesteśmy wdzięczni Waszej Świątobliwości za mężną apologię godności rodziny w świecie, który coraz bardziej ulega dyktaturze relatywizmu. Dziękujemy za przypomnienie fundamentalnych prawd, że relacja między mężczyzną i kobietą zakorzeniona jest w najgłębszej istocie człowieka, a otwartość na życie jest miarą naszego człowieczeństwa i gwarancją przyszłości – piszą Organizatorzy Marszów dla Życia i Rodziny w liście skierowanym do Ojca Świętego Benedykta XVI.

W jakiej formie ukazać się może niedokończona encyklika Benedykta XVI?

Kościół

W jakiej formie ukazać się może niedokończona encyklika Benedykta XVI?

W Roku Wiary Benedykt XVI miał opublikować jeszcze encyklikę o wierze, która stanowiłaby zakończenie swoistej trylogii o cnotach teologicznych. Już w październiku jeden z hierarchów watykańskich zapewniał „Vatican Insider”, że dokument jest „piękny”, i że jego tematem będzie tajemnica paschalna, czyli istota naszej wiary. Jednak, jak powiedział o. Lombardi, nie jest ona jeszcze ukończona i nie może być opublikowana. Rzecznik podkreślił jednak, że może on się ukazać w „innej formie”.

Nowy tytuł i ubiór Benedykta XVI po rezygnacji

Kościół

Nowy tytuł i ubiór Benedykta XVI po rezygnacji

Na jutrzejszą, ostatnią audiencję ogólną rozdano 50 tys. biletów. Papież przejedzie między sektorami samochodem panoramicznym. Nie będzie natomiast osobistych pozdrowień na zakończenie audiencji. Zbyt dużo było bowiem chętnych – zdradził ks. Lombardi. Natomiast po audiencji Papież spotka się w Sali Klementyńskiej z oficjalnymi delegacjami państw, które przybyły do Watykanu. Będą między innymi prezydent Słowacji i premier Bawarii. W czwartek 28 lutego o godz. 11 Benedykt XVI spotka się z kardynałami. O godz. 16.55 na dziedzińcu św. Damazego pożegna go kierownictwo Sekretariatu Stanu. Przy helikopterze, który odwiezie Papieża do Castelgandolfo, przewidziano pożegnanie z dziekanem kolegium kardynalskiego kard. Angelo Sodano. Ostatnie publiczne wystąpienie Benedykta XVI to pozdrowienie mieszkańców Castelgandolfo z balkonu letniej rezydencji. Widzialnym znakiem zakończenia pontyfikatu będzie wycofanie warty honorowej Gwardii Szwajcarskiej spod Pałacu Apostolskiego. Dziekan Kolegium Kardynal

Ostatni tweet Papieża i ostatnia audiencja dla wiernych. Papież raz jeszcze wraca do słów o swojej rezygnacji

Kościół

Ostatni tweet Papieża i ostatnia audiencja dla wiernych. Papież raz jeszcze wraca do słów o swojej rezygnacji

Benedykt XVI opublikował swojego najprawdopodobniej ostatniego tweeta, którzy brzmi: "Chciałbym, aby każdy odczuwał radość z tego, że jest chrześcijaninem i że jest kochany przez Boga, który oddał za nas swojego Syna". Te piękne słowa pokazują, że Papież jest prawdziwym uczniem Chrystusa, który nie odchodzi z tego świata ale wkracza w świat modlitwy i medytacji.

Rowiński podsumowuje dla Fronda.pl pontyfikat Benedykta XVI: Oczyszczenia Kościoła z nieprawości dotykających hierarchię

Rowiński podsumowuje dla Fronda.pl pontyfikat Benedykta XVI: Oczyszczenia Kościoła z nieprawości dotykających hierarchię

Moim zdaniem na pontyfikat Benedykta XVI powinniśmy patrzeć z perspektywy tego trwałego dzieła, które po nim pozostaje. Będzie to zatem odnowienie liturgii (która jest "źródłem i szczytem" życia chrześcijańskiego) poprzez dopuszczenie do powszechnego użytku tradycyjnej liturgii Kościoła Zachodniego. Widzę w tym działaniu kontynuację reform liturgicznych, które zostały zapoczątkowane po Soborze Watykańskim II. Papież pokazał, że reforma, którą powszechnie widzimy w kościołach nie jest jedyną jej możliwą formą, a drogą Tradycji jest bogactwo i życie. Drugim trwałym dziedzictwem pontyfikatu Benedykta XVI będzie odpowiedź jaką dał anglikanom pragnącym powrócić do jedności z Rzymem. To nie tylko kolejna decyzja, która przeżyje pamięć o samym papieżu, ale także otwarcie nowej drogi w pojednaniu ekumenicznym - wyznaczenie nowych granic otwarcia Kościoła na tradycje, które uformowały się nawet w sporze z Rzymem. Z drugiej strony zobaczyliśmy, że ta otwartość nie musi trwać w sprzeczności z wia

40 lat temu Benedykt XVI przewidział sytuację współczesnego kościoła

Kościół

40 lat temu Benedykt XVI przewidział sytuację współczesnego kościoła

Portal przypomina zdarzenie jakie miało miejsce w 1969 roku. Wtedy obecny Papież w rozgłośni radia Hesji prowadził tzw. pogadanki o wierze. W ostatnim odcinku Papież przedstawił wizję Kościoła katolickiego i jego przyszłość. "W ostatnim odcinku, wyemitowanym na Boże Narodzenie, znany już wówczas teolog, mówił, że wspólnotę kościelną czeka poważny wstrząs, w wyniku którego Kościół odzyska bardziej duchowy wymiar, nie będzie flirtować - jak się wyraził prelegent - z żadną opcją polityczną".

Niezwykła historia abdykacji Celestyna V

Niezwykła historia abdykacji Celestyna V

Jest lipiec 1294 roku. Od ponad 2 lat po śmierci papieża Mikołaja IV świat chrześcijański cierpi na brak przywództwa. Konklawe, w którego skład wchodzi 11 kardynałów nie jest w stanie wybrać nowego papieża. Zebrani kardynałowie pochodzący ze zwalczających się rodów oraz stronnictw o odmiennych zamiarach, wydają się wprost sparaliżowani zaistniałą sytuacją, być może jest im ona nawet na rękę. Na co zresztą wskazują ich zadziwiająca opieszałość. Nie pomaga nawet błaganie króla Neapolu, który pojawia się, żeby przynaglić kardynałów do wyboru nowego papieża. Dzieje się to jednak do czasu kiedy dociera do nich płomienny list od niejakiego Piotra Murrone - pustelnika zamieszkującego jaskinię położoną nieopodal Neapolu. W swoim piśmie grozi niezdecydowanym namiestnikom kościelnym karą Bożą za ich opieszałość w wyborze Wikariusza Chrystusa. Wydaje się, że list jest tak tak zaskakujący i przejmujący w swojej wymowie, a osobę autora otacza tak wielki nimb świętości, że purpuraci decydują się, że

Benedykt XVI o potrzebie nowej ewangelizacji Europy

Kościół

Benedykt XVI o potrzebie nowej ewangelizacji Europy

Tamtejsze biskupstwo, założone w X wieku (973), w XIV (1344) zostało wyniesione do rangi archidiecezji. Od początku XV stulecia pozostawało jednak przez 140 lat nie obsadzone wskutek kryzysu związanego z husytyzmem. Dopiero przed 450 laty (w 1561 r.) miało znowu arcybiskupa. Do przewodniczenia rocznicowym obchodom Papież wybrał kard. Schönborna ze względu na to, jak zaznacza w swym piśmie, że urodził się on w Czechach.