Wszelkie owady nie znoszą paproci, a w szczególności ich zapachu. Fakt ten wykorzystały nasze babcie i prababcie w walce z komarami. Mając paprocie w ogródku można spokojnie i bez obaw spędzać wieczory w altanie. Jeśli paproci nie ma w pobliżu można wykonać nalewkę.
Przepis:
- praprocie
- wódka, alkohol
- słoik lub butelka
- spryskiwacz
Zbierz paprocie. Należy zwrócić uwagę na miejsce zbioru, nigdy nie zbieramy paproci, które rosną obok drogi lub fabryki. W tym celu warto wybrać się do lasu. Paprocie myjemy, następnie obrywamy listki, rwiemy na małe kawałki oraz całość wsypujemy do słoika. Zalewamy alkoholem. Pozostawiamy na 4 – 10 dni w celu fermentacji. Kładąc słoik w ciepłym, nasłonecznionym miejscu przyspieszamy proces fermentacji. Po 10 dniach przelewamy przez sito, liście wyrzucamy, płyn wlewamy do spryskiwacza.
Należy pamiętać o tym, że zapach paproci szybko wietrzeje więc co kilka dni należy powtarzać czynność pryskania.
Nalewka działa również na uśmierzenie obrzęku po ugryzieniu komara oraz przynosi ulgę. Wystarczy wmasować jedną kropelkę w ugryzienie lub przecierać miejsce listkiem paproci.
Za:naludowo.pl