UWAGA! Eksperci alarmują, że gorące napoje powodują....raka! - zdjęcie
02.07.16, 20:48

UWAGA! Eksperci alarmują, że gorące napoje powodują....raka!

Światowa Agencja Badań nad Rakiem, która jest wyspecjalizowaną w tej tematyce agencją WHO, ogłosiła, że napoje, które mają temperaturę powyżej 65 stopni Celsjusza mogą przyczyniać się do zachorowania na raka przełyku. Gorące płyny zostały zakwalifikowane jako „prawdopodobnie rakotwórcze dla ludzi”, co umieszcza je w jednej grupie z takimi czynnikami kancerogennymi jak wdychanie spalin samochodowych. 

Według naukowców, spożywanie herbaty, kawy, zupy i innych płynów, które mają wysoką temperaturę, może podrażniać przełyk i powodować jego poparzenie, co bezpośrednio zwiększa ryzyko nowotworu.

Główne badania w tej sprawie prowadzone były w Chinach, Iranie, Turcji i krajach Ameryki Południowej, gdzie tradycyjnie pija się herbaty o temperaturze 70 stopni Celsjusza.

- Normalna temperatura kawy czy herbaty, które spożywane są w krajach Europy i Ameryki Północnej, jest znacznie niższa. Napoje te mają około 60 stopni Celsjusza. Ale już na Bliskim Wschodzie, w Afryce i Ameryce Południowej preferuje się napoje o wysokiej temperaturze – to tam rak przełyku występuje częściej – mówi Christopher Wild, Dyrektor Międzynarodowego Centrum Badań nad Rakiem (IARC).

Rak przełyku zajmuje ósmą pozycję na liście najczęściej występujących nowotworów na świecie i powoduje ok. 400 tysięcy zgonów rocznie. W Polsce każdego roku notuje się ok. 1300 przypadków nowych zachorowań.

Najbardziej zagrożoną grupę stanowią mężczyźni po 40 roku życia. Głównymi przyczynami nowotworu rozwijającego się w przełyku jest palenie papierosóworaz spożywanie alkoholu, ale ryzyko zwiększa także refluks żołądkowo-przełykowy.

Jednocześnie Światowa Organizacja Zdrowia zmieniła zdanie co do kawy. W 1991 roku została ona wpisana na tę samą listę "czynników prawdopodobnie rakotwórczych", na którą obecnie trafiły gorące napoje.

Przyznano jej nawet kategorię 2B, czyli ustawiono ją w jednym szeregu razem z chloroformem czy ołowiem.

Tymczasem specjaliści wzięli pod lupę wyniki ponad 1000 badań dotyczących pobudzającego napoju i uznali, że nie ma wystarczających przesłanek, aby oceniać ją tak negatywnie. Pamiętajmy jednak, że dotyczy to kawy, której temperatura jest niższa niż 65 stopni Celsjusza.

hy/portalabczdrowie.pl