Codzienne spożywanie soku z trawy pszenicznej pozwala zapobiegać wielu chorobom i poprawia ogólny stan zdrowia. Jak działa sok z trawy pszenicznej?

Trawa pszeniczna jest od bardzo dawna wykorzystywana, jako naturalny lek. Zawarte w niej witaminy A, C, E, K i B oraz minerały m.in. wapń, magnez oraz potas pomagają odżywiać organizm i usprawniają jego funkcjonowanie, jednak to nie jedyne zalety włączenia trawy pszenicznej do codziennej diety.

Dlaczego warto pić sok z trawy pszenicznej?

Sok z trawy pszenicznej wykazuje szereg właściwości, które pozwalają zadbać o stan zdrowia i wyleczyć przeróżne dolegliwości. W medycynie naturalnej stosowany jest w celu:

  1. Odtruwania organizmu i oczyszczania go z toksyn m.in. metali ciężkich

  2. Przyśpieszania gojenia ran, leczenia dolegliwości skórnych np. trądziku oraz zmniejszania widoczności szpecących blizn

  3. Poprawy stanu włosów i odbudowy ich uszkodzeń

  4. Leczenia stanów zapalnych i bólu zębów – płukanie chorego zęba sokiem z trawy pszenicznej pozwala usunąć bakterie i zapobiega gromadzeniu się ropy

  5. Łagodzenia objawów infekcji dróg oddechowych przebiegających z bólem gardła

  6. Usprawniania procesów trawiennych – dostarcza niezbędnych w procesach trawienia enzymów

  7. Leczenia dolegliwości reumatycznych – okłady z soku pszenicznego należy stosować na objęte procesem chorobowym stawy

  8. Łagodzenia podrażnień oczu

  9. Obniżania ciśnienia krwi

  10. Wzmagania procesów krwiotwórczych

Ponadto regularne spożywanie soku z trawy pszenicznej pozwala poprawić wygląd cery oraz zapewnia źródło niezbędnego dla właściwej gospodarki tlenowej organizmu chlorofilu. Naturalny chlorofil wykazuje zdolności antyseptyczne, przez co niszczy chorobotwórcze drobnoustroje oraz komórki nowotworowe, dostarcza życiodajny tlen do komórek i tkanek oraz dodaje energii i wpływa na poprawę samopoczucia.

Sok z trawy pszenicznej to jeden z naturalnych leków, które pozwalają nie tylko zapobiegać wielu chorobom, ale także, co potwierdzają badania leczą ich przyczynę. Na bazie soku z trawy pszenicznej można przygotować wiele smacznych napojów, które będą idealnym dopełnieniem zdrowej diety.

Przepisy na sok z trawy pszenicznej

Sok z trawy pszenicznej wyśmienicie smakuje w towarzystwie różnych owoców, ziół i przypraw np. imbiru. Na jego bazie możemy przygotować m.in.:

1. Koktajl marchwiowo – jabłkowy

  • 2 duże jabłka

  • 3 marchewki

  • 30 ml soku z trawy pszenicznej

  • Świeży imbir

4. Orzeźwiający napój z arbuza

  • 30 ml soku z trawy pszenicznej

  • 1 szklanka pozbawionego pestek miąższu arbuza

5. Koktajl poprawiający wygląd cery

  • 30 ml soku z trawy pszenicznej

  • Pół cytryny

  • Pół buraka

  • 2 łodygi selera naciowego

  • 3 marchewki

  • Garść pokrojonej natki pietruszki lub mięty

6. Koktajl miętowy

  • Sok z jabłek lub pomarańczy

  • 30 ml soku z trawy pszenicznej

  • Garść świeżej mięty

7. Koktajl dodający energii – należy pić codziennie na czczo przez 2 tygodnie

  • 30 ml soku z trawy pszenicznej

  • 3 marchewki

  • 2 jabłka

  • Niewielki kawałek świeżego imbiru

  • Plaster buraka

  • Łodyga selera naciowego

  • ¼ zielonego ogórka średniej wielkości

Skąd wziąć trawę pszeniczną?

Tu mamy kilka alternatyw, w zależności od tego jak dalece jesteśmy w stanie samodzielnie się zaangażować:

1. Nasiona trawy pszenicznej do samodzielnego wysiewu. Mają pochodzenie ekologiczne, więc nie są zatrute żadnymi chemikaliami. Po około 7-10 dniach od wysiania, trawa pszeniczna gotowa jest do ścięcia i przygotowania soku. Po takim okresie trawa ma około 15cm wysokości oraz zawiera duże ilość drogocennych składników odżywczych oraz chlorofilu.

2. Trawa pszeniczna w kapsułkach jako suplement. Firma Rainforest dostarcza dobrej jakości suplementów, można więc liczyć i na to że także i ten suplement będzie z najwyższej półki. Uwaga: ma jednak domieszek trawy jęczmiennej, więc jeśli ktoś jest uczulony na to zboże powinien z tych kapsułek zrezygnować. Dawkowanie: dziennie do 6 kapsułek popijając wodą – najlepiej 30 minut przed posiłkiem.

3. Najłatwiejszy sposób na przygotowanie soku z trawy pszenicznej to zakup organicznego proszku, który mieszamy z wodą uzyskując w ten sposób sok. Oczywiście najlepiej, by proszek miał certyfikat ekologiczny, taki jak produkt obok. Przygotowanie: trawę pszeniczną (1/2 łyżeczki – 1 łyżeczka) zmiksować z wodą. I to wszystko. 

http://polakuleczsiesam.pl/