Śliwki w kuchni są niezastąpione! W lato możemy smakować słodki smak świeżych owoców, popijać zrobiony z nich kompot, śliwki służyć mogą jako marynaty do mięs i wędlin, jak również jako składnik knedli i pysznych pierogów. Kto nie smakował choć raz ciasta ze śliwkami! Są idealnym składnikiem ciast drożdżowych, kruchych i piaskowych. Pomysłów na śliwkowe desery jest całe mnóstwo. Z owoców robimy też konfitury i dżemy. Najczęściej używane do przetworów są renklody i węgierki, są to bowiem odmiany deserowe. We Francji do przetworów używa się niedocenionej w naszym kraju mirabelki. Ze śliwek przygotowuje się też doceniane na całym świecie trunki, w tym polską śliwowicę i tarniówkę oraz bałkańską rakiję. Popularne są też śliwkowe nalewki i likiery. Polecamy przepis na pyszny placek ze śliwkami! Idealny na letnie i jesienne dni.
POLECAMY!
Wieprzowina ze śliwkami

Składniki:
Sos:
- 
12 śliwek węgierek
 - 
4 łyżeczki cukru
 - 
4 łyżeczki sosu sojowego
 - 
ewentualnie 1 łyżeczka soli
 
Oraz:
- 
1 łyżka oleju
 - 
2 ząbki czosnku (zmiażdżone)
 - 
1 duża cebula (pokrojona w piórka)
 - 
500 g wieprzowiny (np. polędwiczek albo szynki)
 - 
odrobina mąki
 - 
1 łyżka sosu sojowego
 - 
1 łyżka sosu hoisin
 - 
1 łyżeczka cukru
 
Przygotowanie:
Robimy sos. Śliwki rozcinamy i wyjmujemy pestki. Zalewamy 1/4 szklanki wody i gotujemy do miękkości. Przecieramy przez sito, doprawiamy cukrem, sosem sojowym i ewentualnie solą. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 15 minut. W woku lub na głębokiej patelni rozgrzewamy olej. Podsmażamy czosnek i cebulę. Dodajemy pokrojoną w kostkę i lekko obtoczoną w mące wieprzowinę. Smażymy, aż się zrumieni. Wlewamy sosy sojowy i hoisin. Doprawiamy cukrem i smażymy 5 minut. Następnie łączymy z przygotowanym sosem śliwkowym i dusimy jeszcze 10 minut.
Knedle ze śliwkami i śmietaną

Składniki:
- 
40 dag mąki
 - 
40 dag twarogu
 - 
1 jajko
 - 
szklanka mleka
 - 
śliwki w słodkim syropie
 - 
cukier
 - 
śmietana
 
Przygotowanie:
Jako pierwsze musimy odcedzić śliwki z syropu. Zbyt duża ilość soku może spowodować, że knedle rozpadna nam się podczas gotowania.
Do mąki dodajemy twaróg, mleko oraz jajko i zagnitamy ciasto o jednolitej konsysnecji, jeśli się lepi do rąk to dodajemy mąki.
Urywamy kawałki ciasta, robimy z nich w dłoni koło o grubości 1cm, wielkość szklanki, w srodek wkładamy śliwkę i toczymy z tego kule. 
Przygotowane knedle wrzucamy na wrzacą wodę i gotujemy do miękkości.
Knedle polewamy smietanką i posypujemy cukrem. SMACZNEGO! (http://gotujmy.pl/)
Kurczak smażony w śliwkach

Składniki:
- 
1 plaster tłustego boczku
 - 
500 g mięsa z udek kurczaka
 - 
2 cebule
 - 
1 ząbek czosnku
 - 
200 g śliwek
 - 
2 łyżki powideł śliwkowych
 - 
1/2 szklanki wytrawnego czerwonego wina
 - 
1 szklanka rosołu
 - 
1 łyżka cukru
 
Przygotowanie:
Boczek siekamy i podsmażamy na patelni, aby wytopił się tłuszcz. Wrzucamy mięso z kurczaka, cebule pokrojone w piórka i posiekany czosnek. Smażymy 5 minut. Dodajemy przekrojone na połówki śliwki, bez pestek, i powidła, zalewamy winem i rosołem. Słodzimy i gotujemy na wolnym ogniu przez 20 minut, aż mięso i owoce zmiękną. Jeśli sos jest zbyt wodnisty, można go zagęścić mąką. (magazyn-kuchnia.pl)
