Śliwkowy patriotyzm  - zdjęcie
27.08.15, 13:22

Śliwkowy patriotyzm

5

Śliwki w kuchni są niezastąpione! W lato możemy smakować słodki smak świeżych owoców, popijać zrobiony z nich kompot, śliwki służyć mogą jako marynaty do mięs i wędlin, jak również jako składnik knedli i pysznych pierogów. Kto nie smakował choć raz ciasta ze śliwkami! Są idealnym składnikiem ciast drożdżowych, kruchych i piaskowych. Pomysłów na śliwkowe desery jest całe mnóstwo. Z owoców robimy też konfitury i dżemy. Najczęściej używane do przetworów są renklody i węgierki, są to bowiem odmiany deserowe. We Francji do przetworów używa się niedocenionej w naszym kraju mirabelki. Ze śliwek przygotowuje się też doceniane na całym świecie trunki, w tym polską śliwowicę i tarniówkę oraz bałkańską rakiję. Popularne są też śliwkowe nalewki i likiery. Polecamy przepis na pyszny placek ze śliwkami! Idealny na letnie i jesienne dni.

POLECAMY!

Wieprzowina ze śliwkami

Składniki:

Sos:

  • 12 śliwek węgierek

  • 4 łyżeczki cukru

  • 4 łyżeczki sosu sojowego

  • ewentualnie 1 łyżeczka soli

Oraz:

  • 1 łyżka oleju

  • 2 ząbki czosnku (zmiażdżone)

  • 1 duża cebula (pokrojona w piórka)

  • 500 g wieprzowiny (np. polędwiczek albo szynki)

  • odrobina mąki

  • 1 łyżka sosu sojowego

  • 1 łyżka sosu hoisin

  • 1 łyżeczka cukru

Przygotowanie:

Robimy sos. Śliwki rozcinamy i wyjmujemy pestki. Zalewamy 1/4 szklanki wody i gotujemy do miękkości. Przecieramy przez sito, doprawiamy cukrem, sosem sojowym i ewentualnie solą. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 15 minut. W woku lub na głębokiej patelni rozgrzewamy olej. Podsmażamy czosnek i cebulę. Dodajemy pokrojoną w kostkę i lekko obtoczoną w mące wieprzowinę. Smażymy, aż się zrumieni. Wlewamy sosy sojowy i hoisin. Doprawiamy cukrem i smażymy 5 minut. Następnie łączymy z przygotowanym sosem śliwkowym i dusimy jeszcze 10 minut.

Knedle ze śliwkami i śmietaną


Składniki:

  • 40 dag mąki

  • 40 dag twarogu

  • 1 jajko

  • szklanka mleka

  • śliwki w słodkim syropie

  • cukier

  • śmietana

Przygotowanie:

Jako pierwsze musimy odcedzić śliwki z syropu. Zbyt duża ilość soku może spowodować, że knedle rozpadna nam się podczas gotowania.

Do mąki dodajemy twaróg, mleko oraz jajko i zagnitamy ciasto o jednolitej konsysnecji, jeśli się lepi do rąk to dodajemy mąki.

Urywamy kawałki ciasta, robimy z nich w dłoni koło o grubości 1cm, wielkość szklanki, w srodek wkładamy śliwkę i toczymy z tego kule. 

Przygotowane knedle wrzucamy na wrzacą wodę i gotujemy do miękkości.

Knedle polewamy smietanką i posypujemy cukrem. SMACZNEGO! (http://gotujmy.pl/)

Kurczak smażony w śliwkach

Składniki:

  • 1 plaster tłustego boczku

  • 500 g mięsa z udek kurczaka

  • 2 cebule

  • 1 ząbek czosnku

  • 200 g śliwek

  • 2 łyżki powideł śliwkowych

  • 1/2 szklanki wytrawnego czerwonego wina

  • 1 szklanka rosołu

  • 1 łyżka cukru

Przygotowanie:

Boczek siekamy i podsmażamy na patelni, aby wytopił się tłuszcz. Wrzucamy mięso z kurczaka, cebule pokrojone w piórka i posiekany czosnek. Smażymy 5 minut. Dodajemy przekrojone na połówki śliwki, bez pestek, i powidła, zalewamy winem i rosołem. Słodzimy i gotujemy na wolnym ogniu przez 20 minut, aż mięso i owoce zmiękną. Jeśli sos jest zbyt wodnisty, można go zagęścić mąką. (magazyn-kuchnia.pl)

Komentarze (5):

anonim2015.08.27 14:28
@Katniss - polecam słownik lub encyklopedię i zapoznać się ze słowem paranoja.
anonim2015.08.27 15:13
Katniska, golnij se śliwowicy łąckiej. Od razu ci się poszerzą horyzonty. Tylko nie kupuj od przypadkowych grandziarzy którzy oferują płyn do chlodnicy
anonim2015.08.28 12:35
Śliwka dobra rzecz - szczególnie pod postacią śliwowicy. Warto dodać, że pomysł na produkcję Śliwowicy Łąckiej pochodzi od miejscowego księdza, który badał okoliczną glebę pod kątem możliwości upraw jakichś roślin, które mogłyby być źródłem dochodu dla miejscowej - ubogiej - ludności. Wyszło mu, że doskonale się tam udadzą śliwki Węgierki.
anonim2015.08.28 23:18
@Katniss: "nie takie rzeczy się piło :)" No i wszystko jasne. A mądrzy ludzie mówią, żeby pić tylko swoje. I mają rację.
anonim2015.08.28 23:26
A gdzie przepis na śliwowicę, ja się pytam? Kurde, pakowanie śliwek w co innego niż beczka na zacier to świętokradztwo!