Sezon na śliwki trzeba wykorzystać! Ciasto ze śmietankowym proszkiem budyniowym oraz śliwkami i kruszonką. Bardzo proste w przygotowaniu

 

Składniki:

4 jajka
1/2 szklanki cukru
150 g miękkiego masła
1 szklanka mąki
1 op. budyniu śmietankowego (bez cukru)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
Dodatkowo:
ok. 400 g śliwek
1 łyżka kaszy manny
Kruszonka:
3 łyżki cukru pudru
3 łyżki mąki pszennej
50 g schłodzonego masła


Wykonanie:


Kruszonka:
Do miski wsypujemy mąkę i cukier puder. Mieszamy. Dodajemy kawałki masła i wyrabiamy ciasto, aż powstaną grudki. Wkładamy do lodówki.

 

Śliwki myjemy, osuszamy, kroimy na pół i usuwamy pestkę. Następnie każdą połówkę śliwki kroimy na cztery części.

 


Ciasto:
Mąkę przesiewamy przez sito i mieszamy z proszkiem budyniowym, proszkiem do pieczenia oraz solą.
Masło ucieramy na puszystą masę razem z cukrem. Następnie dodajemy po jednym jajku, nie przerywając ucierania. Na końcu dodajemy mąkę wymieszaną z suchymi składnikami i miksujemy do połączenia składników. Ciasto przenosimy do formy wyłożonej papierem do pieczenia (średnica około 23-24 cm) i wyrównujemy. Wierzch ciasta posypujemy kaszą manną i równomiernie rozkładamy kawałki śliwek. Posypujemy przygotowaną kruszonką. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 45-50 min. Studzimy.

Rada:
Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową!