Składniki

Proporcje na około 100 sztuk pierogów :
Ciasto :
• 1 kg mąki
• 0,5 litra gorącej wody
• 4 łyżki oleju
• Ewentualnie jajko
Farsz:
• 1,2 kg ziemniaków
• 3 cebule
• ½ kostki masła
• 1 opakowanie twarogu półtłustego
• Pieprz, sól


Przygotowanie

Ziemniaki obrać, ugotować, ostudzić i przemielić. Cebulę pokroić w kostkę i zasmażyć na maśle na złoto. Dodać ją do ziemniaków razem z twarogiem, dobrze wymieszać wszystkie składniki farszu, dosypując soli i pieprzu według własnych upodobań.

Po uprzednim przesianiu mąki wszystkie składniki ciasta dokładnie wymieszać i wyrobić na gładką jednolitą masę. Rozwałkować je na grubość ok. 3 mm i wykrawać szklanką koła. Na każde z nich nakładać ok. 1 łyżeczkę farszu i zlepiać.

Pierogi wrzucać do wrzącej, osolonej wody i gotować aż do momentu ich wypłynięcia. Można dodać troszkę oleju by pierogi się nie zlepiły.

Po wyjęciu na talerz można polać skwarkami z boczku lub bułką tartą.