Hiszpański omlet to tradycyjne dane z Hiszpanii, składające się głównie z ziemniaków i jajek. Znane jest pod nazwami tortilla española albo tortilla de patatas. Hiszpański omlet z ziemniakami to bardzo pożywne i szybkie do przygotowania śniadanie.

Podstawowa wersja tego dania składa się tylko z jajek, ziemniaków, soli i oliwy do smażenia, ale bardzo często spotykana jest także cebula (taki omlet z cebulą niektórzy nazywają tortilla de patatas con cebolla). Inne spotykane dodatki to wędlina (np. chorizo), krewetki, tuńczyk oraz papryka, czosnek i inne warzywa. Omlet można doprawić pieprzem, zieloną pietruszką, oregano lub świeżą bazylią.

W Hiszpanii taki omlet jada się na ciepło albo na zimno, pokrojony na mniejsze kawałki może być jedną z przekąsek (tapas). My możemy to wykorzystać jako pyszne śniadanie, danie piknikowe albo jedzenie na wynos – przygotowując je sobie do pracy albo dzieciom do szkoły (np. pokrojone na trójkąty jak Zielone jajka – omlet ze szpinakiem).

Hiszpański omlet – omlet z ziemniakami – przepis:

jajka – 3
ziemniaki – 2
oliwa z oliwek – 3 łyżki
przyprawy (sól, pieprz…)
Ziemniaki (pokrojone na cienkie plastry) smażymy na oliwie (mimo iż na oliwie można smażyć, czasem używam masła klarowanego albo smalcu) – ugotowane tylko chwilkę, a surowe dłużej – aż będą miękkie.

Ja lubię sól dodać już na tym etapie – do ziemniaków. Jajka wbijamy do miseczki i dobrze razem mieszamy.

Tradycyjne hiszpańskie przepisy podają, że ziemniaki należy odsączyć, lekko ostudzić, wymieszać z jajkami, zostawić na chwilę, by „przeszły smakiem” i dopiero potem wylać na patelnię.

Ja z lenistwa czasem idę na skróty i zalewam ziemniaki od razu na patelni jajkami, przemieszam lekko i zostawiam tak do usmażenia.

Jak się spód usmaży, spróbuj przewrócić omlet. Wiem – nie jest to takie łatwe :)

Wersja dla jednej osoby (ilości podane powyżej) będzie dość cienka. W Hiszpanii jednak często przygotowuje się danie dla kilku osób i wtedy taki omlet wychodzi całkiem gruby.

W Hiszpanii taka tortilla, a raczej jej przygotowanie, czasem jest wręcz ceremonią, tak jak w Chinach picie herbaty. W niektórych domach do tortilli jest jedna patelnia i nie używa się jej do niczego innego.

Jest to bardzo pożywny posiłek – 37 g węglowodanów przyswajalnych (głównie skrobia z ziemniaków), 60 g tłuszczu (większość z oliwy) i 23 g białka (głównie z jajek) da nam poczucie sytości na długo.

Hiszpański omlet to pyszne danie mieszczące się w diecie paleo i FODMAP, choć w tym ostatnim przypadku pamiętaj, że nie możesz dodać cebuli.

Ziemniaki nie są dozwolone na diecie niskowęglowodanowej i SCD, a jajek i ziemniaków (psiankowate) nie można jeść na protokole autoimmunologicznym.

emde/paleosmak.pl