Któż nie kocha knedli? A zwłaszcza takie - z kaszy manny i sera. Przepis jeszcze przedwojenny. Warto!

SKŁADNIKI:

4 jajka,
70 g masła,
300 g twarogu,
120 g kaszy manny,
sól,
masło do wysmarowania ściereczki.

 

CO ZROBIĆ?

Ser przetrzeć przez sito lub zetrzeć w malakserze.

Masło utrzeć na śmietanę, następnie dodawać po jednym żółtku i łyżce sera. Całość dokładnie utrzeć, dodać łyżeczkę soli. Wsypać kaszę manną, dokładnie wymieszać i odstawić, przykryte ściereczką, na pół godziny.

Następnie ubić białka na sztywna pianę. Delikatnie wymieszać pianę z masą serową.

Gazę lub ściereczkę wysmarować masłem, włożyć do niej ciasto i zawiązać luźno, aby knedel mógł rosnąć.

Włożyć do garnka z wrzącą osoloną wodą i gotować 30 minut od zagotowania wody.

Knedel z kaszą manną i serem można podawać z kwaśną śmietaną, masłem i cukrem, lub z sosem, na przykład kurkowym.

Smacznego!