Któż nie kocha knedli? A zwłaszcza takie - z kaszy manny i sera. Przepis jeszcze przedwojenny. Warto!
SKŁADNIKI:
4 jajka,
70 g masła,
300 g twarogu,
120 g kaszy manny,
sól,
masło do wysmarowania ściereczki.
CO ZROBIĆ?
Ser przetrzeć przez sito lub zetrzeć w malakserze.
Masło utrzeć na śmietanę, następnie dodawać po jednym żółtku i łyżce sera. Całość dokładnie utrzeć, dodać łyżeczkę soli. Wsypać kaszę manną, dokładnie wymieszać i odstawić, przykryte ściereczką, na pół godziny.
Następnie ubić białka na sztywna pianę. Delikatnie wymieszać pianę z masą serową.
Gazę lub ściereczkę wysmarować masłem, włożyć do niej ciasto i zawiązać luźno, aby knedel mógł rosnąć.
Włożyć do garnka z wrzącą osoloną wodą i gotować 30 minut od zagotowania wody.
Knedel z kaszą manną i serem można podawać z kwaśną śmietaną, masłem i cukrem, lub z sosem, na przykład kurkowym.
Smacznego!