Składniki:
Słodkie bułki z kruszonką

ciasto:

1 kg mąki

1 szklanka mleka

1 szklanka śmietany 30 %

10 dag drożdży

3/4 szklanki cukru

3 jajka

5 dag masła stopionego

dodatkowo:

powidła śliwkowe

1 jajko

posiekane orzechy włoskie

Mleko podgrzać i rozmieszać w nim drożdże z cukrem, następnie dolać śmietanę, płynne masło i wbić jajka, wymieszać. Mąkę przesiać i dosypać do płynnych składników, zagnieść gładkie ciasto i odstawić do wyrośnięcia. 

Kiedy ciasto wyrośnie wyjąć je z miski i rozciągnąć na stolnicy podsypanej mąką przy pomocy szklanki wyciąć krążki i umieścić na nich powidła

Uformować bułeczki i układać je na blaszce w małych odstępach bo w trakcie pieczenia mają się połączyć, układamy mieszając smaki. Po wierzchu posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać posiekanymi orzechami, odstawić do podrośnięcia.

Piec w temp. 180st około 20 minut do momentu zrumienienia.