02.11.19, 11:25Fot. KLMircea via Flickr, CC BY-SA 2.0

Przepis na ,,żur cmentarny''

Żurek – jedna z najstarszych polskich zup. Rozgrzewa, pysznie smakuje i pachnie tak, że nie sposób się oprzeć. Oto najlepszy, sprawdzony przepis na tę zupę, która szczególnie dobrze smakować będzie dziś, gdy zmarznięci wrócimy z cmentarzy, gdzie odwiedzimy groby naszych bliskich zmarłych.

Prawdziwy żurek nie obejdzie się bez jajka oraz białej kiełbasy. Jeśli spodziewasz się dużej liczby gości – przygotuj około kilograma kiełbasy oraz ośmiu jaj.

 

Poza tym potrzebować będziesz:

400 g wędzonych żeberek

4 marchewki

4 pietruszki

spory kawałek selera

około siedmiu suszonych grzybów

litr zakwasu na żurek

dwie łyżki mąki

2 ząbki czosnku

4 liście laurowe

4 ziarna jałowca

majeranek

natkę pietruszki

7 ziaren ziela angielskiego

sól

pieprz

olej do smażenia

 

Zacznij od obrania i umycia warzyw, które następnie należy zalać 3 litrami wody. W tym momencie dorzuć grzyby, białą kiełbasę, którą należy nakłuć widelcem, a także żeberka, liście laurowe, ziele angielskie oraz ziarna jałowca. Całość musi się gotować na niewielkim ogniu, około pół godziny.

Osobno należy ugotować jaja na twardo. Obrane i przekrojone na pół będziemy dodawać już na talerz z zupą.

Po ugotowaniu wywaru wyjmij z garnka mięso i kiełbasę, z żeberek zaś usuń kości, a mięso pokrój w kostkę. Kiełbasę obsmaż na oleju.

Teraz przychodzi czas na najważniejszy składnik, czyli zakwas. Aby go dodać, najpierw odlej około szklankę wywaru. Do reszty zupy dolej zakwas, a w odlany wywar zmieszaj z mąką. Wlewaj powoli do garnka i gotuj około trzech minut.

Zupa jest gotowa. Teraz nalej ją na talerze lub miseczki, dodaj po kawałku kiełbasy oraz połówce jajka. Opcjonalnie można posypać ją natką pietruszki. Smacznego!

 

Komentarze

violencja2019.11.2 21:54
Szykowałam się do gotowania tej zupy od kilku dni, tytuł na frondzie obrzydził.... I co mam powiedzieć mężowi-żurek cmentarny ugotowałam??
anonim2019.11.2 21:12
Kotlet grobowy Kurczak ze znicza Kiełbasa z urny Potrawka krematoryjna Jajka na twardo pogrzebowe.
violencja2019.11.2 21:52
Fajne
anonim2019.11.2 16:11
Żur OK ! Tytuł mocno niefortunny ......
Mirek T2019.11.2 15:26
Szkoda ,że ci idjoci co piszą te bzdury dla frońdzi się nie podpisują pod tymi bredniami. Mogli by dostać puchar Miejsko -Gminnego Domu Kultury przy Kółku Gospodyń Wiejskich.
adam2019.11.2 13:00
Ładna nazwa..A ta kiełbasa w piątek to jakaś prowokacja,czy w ramach "nowej ewangelizacji"..?
Maria2019.11.2 14:15
Nigdy nikomu nie podałabym tego żurku, nazywając go"cmentarnym".Głupia nazwa i bezmyślna.Jak można polecać danie o takiej nazwie, która zniechęca?
uj mu w upę2019.11.2 11:29
żurek to ulubiona kac-zupa Głódzia gdy pochleje!!!!!!!!!!!!!!!