- 3 świeże korzenie chrzanu (0,5 kg)
- sok z połówki cytryny
- 1/3 szklanki wrzątku
- szczypta sol
- szczypta cukru (lub bez cukru w wersji zdrowszej)
- opcjonalnie: 1-2 łyżki śmietany lub majonezu dla złagodzenia smaku
Korzenie chrzanu obieramy cienko, najlepiej obieraczką do warzyw, kroimy na mniejsze kawałki i wkładamy do zimnej wody na 1 godzinę. Moczenie chrzanu w zimnej wodzie uchroni nas przed łzawieniem podczas tarcia, a także zachowa ładny, biały kolor chrzanu i nie będzie taki suchy.
Do miseczki, do której będziemy tarli chrzan wlewamy sok z cytryny. Chrzan ścieramy na tarce o najmniejszych oczkach, najlepiej na tej co jest do ścierania ziemniaków. Do utartego chrzanu dodajemy kilka łyżek gorącej wody i doprawiamy do smaku solą, cukrem i ewentualnie sokiem z cytryny (octem winnym, jabłkowym). Chrzan wkładamy do wyparzonych słoiczków i przechowujemy w lodówce.
Do chrzanu możecie dodać przed podaniem odrobinę śmietany lub majonezu, co wzbogaci smak i uczyni chrzan bardziej aksamitnym i nico złagodzi ostrość.
Chrzan powinien być dobry przez około miesiąc po przygotowaniu.
Smacznego!