Przedwojenny przepis na bliny gryczane z łososiem i śmietaną - zdjęcie
13.03.21, 15:20fot. VideoKuchnia.pl

Przedwojenny przepis na bliny gryczane z łososiem i śmietaną

13

To danie z pozoru może wydawać się ekstrawaganckie i wystawne, ale zdziwicie się, jak łatwo można je przyrządzić. A przy tym jest to naprawdę wyśmienity przedwojenny przepis. 

Składniki:

100 g mąki pszennej
150 g mąki gryczanej
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki cukru
150 ml ciepłego mleka 0,5%
15-20 g drożdży
2 sztuki jajka
3 łyżki roztopionego masła
3-4 łyżki oleju rzepakowego
150 g wędzonego łososia
2 łyżki śmietany 18%
kilka gałązek koperku
1 sztuka cytryna
sól
pieprz

Sposób przygotowania:

Mąkę pszenną wymieszaj z mąką gryczaną i solą. Drożdże pokrusz, wymieszaj z cukrem i mlekiem, wlej do mąki i wymieszaj. Następnie przykryj wszystko ściereczką i odstaw na 60 minut.

Żółtka oddziel od białek i dokładnie wymieszaj je ze stopionym, przestudzonym masłem, dodaj do ciasta. Białka ubij na sztywną pianę, połącz delikatnie z ciastem i odstaw na 20 minut.

Na patelni rozgrzej olej, wykładaj porcjami ciasto i smaż z obu stron na złoty kolor.

Gotowe bliny odsączaj na ręczniku papierowym.

Łososia podziel na kawałki. Cytrynę pokrój w cząstki. Koperek umyj, osusz i drobno posiekaj.

Bliny udekoruj porcją śmietany, połóż na niej kawałek ryby i cytryny, posyp koperkiem i oprósz pieprzem.

Smacznego!

emde/odzywianie.info.pl

Komentarze (13):

Frania2021.07.29 20:26
Bliny powinne być smażone na gęsim smalczyku.
Rudi2021.07.28 21:57
U mnie babcia nie nazywała tego blinami tylko apelschuchervërde.
HR.Potocki2021.07.24 16:25
Te głupie chłopy z moich wiosek nie chciały jeść łososia i musiałem im robić w pole ,śniadania z żółtym serem.
Daniel2021.07.19 21:45
Liczę,że niedługo dacie przepis na pyszniastą naleweczkę bo mnie suszy jak fix
Eulalia2021.07.19 21:42
Ja czytałam przepisa to mi cienąca z ust ślina zalała klawiaturę.
kucharczyk2021.03.15 22:22
Taaak, bo już przed wojną smażyliśmy na rzepakowem oleju - by popierać partię czynem umierając przed terminem ;)
Stanisława2021.03.14 20:44
Gdyby Kaczyński jadł pyszne,przedwojenne bliny nie byłby taki złośliwy dla innych ludzi.
Tosiek2021.07.8 19:22
Kaczyński jadał w młodości nie bliny tylko bździny.
Kacha2021.03.14 6:52
Przedwojenne ? To musi być pyszne ! Dziadunio z nostalgią wspomina zupę z perzu i sałatkę z pokrzywy jadaną na przednówku
Przed wojną to było!2021.03.13 22:08
https://www.znak.com.pl/ksiazka/epoka-milczenia-przedwojenna-polska-o-ktorej-wstydzimy-sie-mowic-kamil-janicki-80934
Pola2021.03.13 20:16
Dwie sztuki jajka?A po jakiemu to,po polskiemu?!
aaa,kotki dwa2021.03.13 20:19
Moze chodzi o sztuczne jajka niejakiej Szpurek Sylwii!?
JanP2021.03.13 17:21
Przed II WŚ ta potrawa była postną przekąską polskich chłopów.