Porzeczkówka – przygotuj latem i ciesz się jej dobrodziejstwem całą zimę!  - zdjęcie
28.07.21, 17:24Fot. screenshot - YouTube (Arcaion)

Porzeczkówka – przygotuj latem i ciesz się jej dobrodziejstwem całą zimę!

24

Owoce porzeczki zawierają w sobie mnóstwo cennych składników odżywczych i witamin. Kiedy dojrzewają warto przygotować z nich przetwory, aby jesienią i zimą móc cieszyć się ich smakiem i korzystać z zawartych w nich witamin. Czerwoną porzeczkę można wykorzystać również do przyrządzenia przepysznej nalewki, na którą przepis prezentujemy.

Składniki:

- 1 kg czerwonych porzeczek

- 500 g zwykłego cukru

- 500 ml spirytusu 96%

- 500 ml przegotowanej wody

Po dokładnym umyciu i osączeniu świeżych porzeczek wsypujemy je do słoja i zasypujemy cukrem. Słój przykrywamy i odstawiamy na niecałą dobę. Następnie wlewamy wodę i spirytus, zakręcamy i odkładamy na kilka tygodni na parapecie. Po tym czasie zlewamy, butelkujemy i odstawiamy w ciemne miejsce na kilka miesięcy.

Komentarze (24):

Urka2021.08.28 18:23
Czytam i wara mi wisi aż do podłogi
Ks.Gumiś2021.08.24 19:02
Zamiast wina mszalnego używam porzeckówki.
Szczochy starszy2021.08.22 13:36
Nie ma jak to uchlać się jak świnia z samego rana
Koziołek Rududu2021.08.9 18:36
Czy porzeczkówkę można kupić w tzw.małpkach ,w sklepach Żabki ?
Tadzio2021.08.7 15:57
Warto sobie taką porzeczkówkę chlapnąć wieczorem.Polecam
Tadeusz2021.08.7 15:56
Porzeczkówka to wspaniały napój,regenerujący czerwone krwinki,odświeżający neurony mózgowe oraz wzbogacający florę bakteryjną żołądka.Polecam
Flaszka-Głódź2021.07.29 18:10
Czyściocha najlepsza !
franek2021.07.30 19:11
To juz icek nie walicie koszernej teraz. dla was kazda berbelucha dobra.
Edzio2021.07.31 9:11
Franio półgłówek jak zwykle nie zrozumiał tematu.
czekista2021.07.29 2:13
Polecam zurawinowke; 1 kg zurawiny, zalewam 11/5 litrem wodki , 1/5 litrem spirytusu i 1/4 litra syropu klonowego. Po niecalej dobie mozna juz golic :)
czekista2021.07.29 2:06
Ten przepis jest dla masochistow! Czekac kilka miesiecy???
Suweren2021.07.28 21:19
Osobiści polecam aroniówkę i dereniówkę. Na prawdę, serdecznie polecam, szczególnie tę pierwszą. Na zdrowie!
Akurat na wasz "miesiąc trzeźwości" ochalpusie2021.07.28 21:03
https://www.fronda.pl/a/bp-bronakowski-musimy-powiedziec-non-possumus-rozpijaniu-narodu,164793.html
Anonim2021.07.28 19:38
Soczek dodaję do herbatek ziołowych a owoce do ciasta . Ciasto jeszcze smaczniejsze gdy dodam powideł z brzoskwini . Mniam , mniam . Muszę je upiec gdyż mi się skończyły inne . Z czereśniami i wiśniami czekoladowe . A wszystko owoce zdrowe bez chemii . A tak przy okazji : parę lat temu słuchałam rolnika jak narzekał po jakiejś wichurze że zniszczoną ma plantację porzeczek . Wyliczał ile kosztowały go opryski . Ja tak słucham--- przecież porzeczki jak agrest to tak odporne na choroby krzewy że żadnych oprysków nie potrzebują . Co wy miastowi tak naprawdę jecie ? Kilka razy kupiłam po 10 dkg. truskawek bo nie zdążyłam wysadzić swoich z powodu mokrej wiosny . Kupiłam do koktajlu z kwaśnego mleka ( można kroić nożem ) a z 3 l. mleka mam 3/4 litra śmietany . Biorę od gospodarza . W koktajlu dało się te truskawki wypić ale zjeść absolutnie nie . Tak przepędzone chemią . A kupowałam w różnych miejscach gdyż sądziłam , że gdzieś spotkam te prawdziwe . Całe szczęście , że zostało mi jeszcze dużo zeszłorocznych zawekowanych .Właśnie zjadłam jabłka Augustki ( swoje ) . Sklepowe jabłka w ogóle nie pachną . Nie jem od x lat . Jak nie mam swoich owoców bo zmarzły itp. to wcale nie jem . Ale się rozpisałam . Ale lubię gotować , robić zapasy na zimę , piec .
Ewa2021.07.30 9:36
A na balkonie hoduję 3 małe zdrowe ,ekologiczne prosiaczki i dwie kury nioski dzięki czemu mam pyszne jajka.
Stacho I Władzio2021.07.28 19:16
Zrobimy se porzeczkówi i chlejemy całom zimę ku chwale cudu w Kanię Galilejskiej.
A żydek "prof. dr" Hertrich-Woleński,2021.07.28 17:57
ten to ma klawe życie. Cały dzień na wózeczku przed komputerkiem, całą noc przed komputerkiem pisze i pisze żydek "prof. dr" Hertrich-Woleński paszkwil za paszkwilem a kupkę robi w pieluszkę albo do basenika, siusiu wężykiem mu same leci do woreczka z siusiaka. Żydek "prof. dr" Hertrich-Woleński dostaje insulinkę co i rusz, żydek "prof. dr" Hertrich-Woleński ma dializę co i rusz, ale pisać nie przestaje. Żydek "prof. dr" Hertrich-Woleński to ma klawe życie, ale jedzonko gówniane, bo jak mówi przysłowie; czym się odżywiasz tym się stajesz.
Roman2021.07.30 9:38
Ciekawy jestem co ten chamsko,prymitywny onr-owski wpis ma wspólnego z porzeczkówką.
Po 11 ...2021.07.28 17:42
500 ml spirytusu 96% ... czyli wychowanie w trzeźwości :))
Anonim2021.07.28 17:59
A artykule nie ma nic o tym, żeby to pić :)
Anonim2021.07.28 18:01
Dochtór "Onuca" Targalski lubi to!
Anonim2021.07.28 17:31
hahha a wczoraj jakiś dzban w sutannie mądrował się że Polacy to naród alkoholików. To w końcu jak? Można wypic czy tylko księża mogą?
Anonim2021.07.28 17:36
Z doświadczenia dodam, że mam moim zdaniem pyszniejszy przepis. Kwestia gustu wiadomo, ale... Porzeczki zalewamy najpierw osłabionym do 70% spirytusem! Po 5 tygodniach zlewamy i porzeczki dopiero teraz zasypujemy cukrem! Zostawiamy az pusci sok... parę dni jakoś, potrząsamy codziennie. Potem zlewamy i łączymy z wczesniej zlanym. Odstawiamy na kilka tygodni ale w zasadzie juz jest do konsumpcji. Pychota! Można spożywać równiez z księżmi! O ile nie pie.dolą jak ten wczoraj. A oni prywatnie lubią golnąć, służbowo tak trzeszczą głupoty tylko.
Jan Bodakowski2021.08.22 13:38
Oczywiście pić ! Ile się da.