Eksperci z niemieckiej organizacji zajmującej się kontrolą żywności przebadali popularne czekoladki Kinder. Okazało się, że w ich składzie są substancje niebezpieczne dla zdrowia.

Organizacja Foodwatch zajmuje się kontrolą żywnosci. Specjaliści z tej instytucji znaleźli oleje aromatyczne oraz nasycone oleje mineralne w 3 na 20 testowanych czekolad. Są to substancje, które nie powinny znaleźć się w produktach spożywczych i cechują się wysokim prawdopodobieństwem wywołania choroby nowotworowej.

Foodwatch domaga się wycofania produktu ze sprzedaży. Oprócz czekoladek Kinder, organizacja domaga się wycofania także batonów „Sun Rice Classic Schoko – Happen” oraz praliny „Fioretto Nugat Mini”, które również zawierają szkodliwe dla zdrowia substancje.

- Znalezione w czekoladkach nasycone oleje mineralne powstają z przeróbki ropy naftowej. Stosuje się je przede wszystkim do produkcji olejów smarowych i silnikowych. Znajdują też szerokie zastosowanie w kosmetyce jako składnik maści i kremów. Stosuje się je także jako czynnik chłodzący wykorzystywany w lodówkach oraz klimatyzatorach. Pod żadnym pozorem nie powinny być stosowane w przemyśle spożywczym. - informuje portal polishexpress.co.uk

bg/polishexpress.co.uk