Dieta bezglutenowa nie jest prosta. Dlatego też trzeba poszukiwać nowych smaków! Na przykład pizzę zamiast na cieście z mąki pszennej możemy zrobić… na cieście z warzyw – chociażby kalafiora. Jeśli i ty nie możesz spożywać glutenu lub źle go tolerujesz – spróbuj tego przepisu – zaskoczy cię cudowny smak tej pizzy! Świetnie sprawdzi się również wtedy, gdy jesteś na diecie.


Na ciasto potrzebujesz:

  • Dwóch kalafiorów
  • Dwóch jajek
  • Szklanki twardegi sera żółtego
  • 2 łyżeczek oregano, soli i pieprzu

 

Sos zrobisz z:

  • 4 pomidorów lub 2 puszek pomidorów
  • 4 ząbków czosnku, pieprzu oraz bazylii

 

Na pizzę położyć można:

  • 2 papryki
  • 20 pieczarek
  • 20 czarnych oliwek
  • 4 pomidory
  • 4 opakowania mozarelli
  • 2 cebule
  • Paprykę
  • Kilka plastrów wędliny z piersi kurczaka

 

Kalafiora trzeba umyć, podzielić i zmiksować, po czym ugotować w wodzie. Gotuj całość przez 10 minut, odcedź w sitku wyłożonym gazą. Dodaj do miski razem z resztą składników na ciasto, wymieszaj. Przełóż na blachę (wyłóż ją papierem do pieczenia). Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni celsjusza przez 10 minut.

Sos zrobisz poprzez podsmażenie pomidorów z czosnkiem. Po 15 minutach trzymania sosu na małym ogniu zmiksuj w blenderze, dodaj przyprawy i wymieszaj.

Na upieczony spód nałóż sos, a następnie dodatki. Piecz przez 10-15 minut w 180 stopniach i… delektuj się pysznym smakiem bezglutenowej pizzy!

UWAGA podane składniki wystarczą co najmniej na 2 pizze.

dam/Fronda.pl