Wszyscy kochamy grillować - i wszyscy kochamy wołowinę. Te dwie miłości warto połączyć - i zamiast klasycznej karkówki czy kiełbasy, przyrządzić na grillu soczyste steki. Oto doskonały przepis!

SKŁADNIKI:

4 steki wołowe z kością

3 ząbki czosnku, rozgniecione

2 gałązki świeżego tymianku

2 gałązki świeżego oregano

4 liście świeżej bazylii

3-4 gałązki natki pietruszki

2 łyżki octu winnego

Kilka konserwowych papryczek jalapenos

 

PRZEPIS: 

  1. Zioła posiekać i wymieszać z czosnkiem, octem, olejem, musztardą oraz suszonym majerankiem. Dodać pieprz cayenne i chili. Marynatą posmarować steki, przykryć i włożyć do lodówki na 1 dzień.
  2. Rozgrzać grill do wysokiej temperatury.
  3. Steki osączyć z marynaty i przełożyć na rozgrzany ruszt. Grillować po 2-3 minuty z każdej strony. Posolić do smaku po upieczeniu, wtedy mięso nie stwardnieje. Pod koniec grillowania położyć na mięso papryczki jalapenos.

To naprawdę jest gorące!!!