Wszyscy kochamy grillować - i wszyscy kochamy wołowinę. Te dwie miłości warto połączyć - i zamiast klasycznej karkówki czy kiełbasy, przyrządzić na grillu soczyste steki. Oto doskonały przepis!
SKŁADNIKI:
4 steki wołowe z kością
3 ząbki czosnku, rozgniecione
2 gałązki świeżego tymianku
2 gałązki świeżego oregano
4 liście świeżej bazylii
3-4 gałązki natki pietruszki
2 łyżki octu winnego
Kilka konserwowych papryczek jalapenos
PRZEPIS:
- Zioła posiekać i wymieszać z czosnkiem, octem, olejem, musztardą oraz suszonym majerankiem. Dodać pieprz cayenne i chili. Marynatą posmarować steki, przykryć i włożyć do lodówki na 1 dzień.
- Rozgrzać grill do wysokiej temperatury.
- Steki osączyć z marynaty i przełożyć na rozgrzany ruszt. Grillować po 2-3 minuty z każdej strony. Posolić do smaku po upieczeniu, wtedy mięso nie stwardnieje. Pod koniec grillowania położyć na mięso papryczki jalapenos.
To naprawdę jest gorące!!!