Czy czekolada koniecznie musi być niezdrowa? Wcale nie! Grunt, żeby spożywać ją w odpowiednich ilościach.

Oczywiście mówimy tu o gorzkiej czekoladzie. Wszelkie czekolady mleczne, czy smakowe zawierają siłą rzeczy ogrom cukru i o wiele większą ilość konserwantów i innych chemicznych specyfików.

Jednak jeżeli wybierzemy odpowiednią czekoladę, możemy się delektować wspaniałą i wcale nie tak groźną dla naszego zdrowia i wagi przekąską.

Po pierwsze, musimy pamiętać, by wybierać czekoladę zawierającą przynajmniej 70 proc. kakao, bo ma ono wiele pozytywnych właściwości odżywczych.

Czekolada zawiera polifenole, które mają korzystny wpływ na nasze zdrowie. Wystarczy wspomnieć, że jedna kostka czekolady ma ich tyle, co szklanka zielonej herbaty.

Polifenyle poprawiają ciśnienie krwi i pozytywnie wpływają na wrażliwość insulinową. Dzięki temu nie tylko opóźnia się powstawanie cukrzycy typu II, lecz poprzez lepsze działanie insuliny spowalnia się także starzenie samych komórek. W przypadku kakao obowiązuje zasada: 25g ciemnej czekolady o zawartości kakao powyżej 70%, a więc jedna czwarta tabliczki dziennie w zupełności wystarczą. Istnieją badania, które potwierdzają, że już po spożyciu jednej cząstki ciemnej czekolady dziennie obniża się wartość ciśnienia krwi.

Zawiera też wiele przeciwutleniaczy, które spowalniają wzrost komórek rakowych. Poza tym zawiera też magnez, który dobrze wpływa na nasze samopoczucie.

Czekolada ma również korzystny wpływ na nasz mózg, gdyż powoduje wydzielanie się tak zwanych peptydów optoidowych. Mówiąc wprost - sprawiają one, że czujemy się dobrze, a mózg funkcjonuje lepiej.

Warto również dodać, że czekolada ma stosunkowo niski indeks glikemiczny. Jest niższy od tego w białym pieczywie!

Cóż można więcej dodać? Smacznego!

jsl