Święta Wielkiej Nocy już tuż tuż, więc przygotuj się do ....

Krucha, chrupiąca beza upieczona w kształcie jajka, pokryta pysznym, cytrynowym kremem lemon curd - oto pomysł na niedzielny poranek wielkanocny!

 

Składniki:

  • 3 białka

  • 150g cukru

  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • krem cytrynowy z przepisu: Lemon curd

  • parę kostek czekolady gorzkiej lub mlecznej do dekoracji (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

  1. Na papierze do pieczenia narysować kontury jajka. (Do tego celu użyłam tortownicy o średnicy 20cm. W przepisie na mazurek chałwowy są zdjęcia, jak wyciąć kształt jajka przy użyciu tortownicy z ciasta kruchego. Tutaj w ten sam sposób narysowałam kształt jajka na papierze). Papier odwrócić na drugą stronę i położyć na blachę do pieczenia.

  2. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dalej ubijając, dodawać stopniowo cukier.

  3. Gdy białka będą dobrze ubite i cukier się rozpuści, rozłożyć część masy białkowej na papierze do pieczenia formując kształt jajka, na grubość ok. 1cm.

  4. Resztę masy białkowej przełożyć do szprycy z ozdobną końcówką (lub worka do mrożenia z odciętym jednym końcem). Wyciskać małe bezy na drugą blachę wyłożoną papierem do pieczenia, pozostawiając odstępy między nimi. (Poza bezami w kształcie rozetki, zrobiłam również małe „łezki” jako bazie kotki i małe owale, jako pisanki).

  5. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze ok. 110°C przez ok. 1,5 godziny, aż bezy będą dobrze wysuszone w środku. (Piekę 2 blachy jednocześnie z termoobiegiem. Można piec również na grzałce góra- dół i w połowie pieczenia zamienić blachy miejscami). Po upieczeniu uchylić lekko drzwiczki piekarnika i pozostawić bezy w piekarniku do ostygnięcia. (Najlepiej na całą noc). (http://www.domowe-wypieki.pl/przepisy-ciasta-bezowe/800-przepis-na-mazurek-cytrynowo-bezowy)