17.07.15, 11:57

Marchewki i miód

Marchewki glazurowane w miodzie z rozmarynem

Składniki:

200 g małych, młodych marchwi

Łyżka masła

1 gałązaka rozmarynu

Łyżka miodu

Oraz przyprawy: sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Obrać marchewki i umieścić w garnku. Gotować aż będą al dente. Później delikatnie odcedzamy i najlepiej osuszyć papierowym ręcznikiem.

Na patelni rozpuścić masło i wrzucić marchewki. Dodać posiekane igiełki rozmarynu i smażymy około 2 minut, od czasu do czasu mieszając. Później wlewamy miód i dalej smażymy przez 3 minuty. Marchewki muszą się zeszklić i oblepić miodem.

Na koniec możemy przyprawić je solą i pieprzem.

Podawać na ciepło.

***

Pieczone marchewki

Składniki:

marchewki

4-5 nieobranych ząbków czosnku

szczypta cukru, soli i pieprzu

oliwa z oliwek

pokrojona natka pietruszki

ocet balsamiczny

Sposób przygotowania:

Obieram i kroję marchewki, posypuję cukrem, solą i pieprzem i skrapiam oliwą.

Wstawiam do nagrzanego piekarnika ok. 160stopni na 20 min. Dodaję nieobrany czosnek i piekę aż marchew będzie miękka. Przed podaniem posypuję pietruszką i skrapiam octem balsamicznym…

***

Smażone placuszki z kapustą i marchewką

Składniki

300 g marchewki

400 g ziemniaków

2 jajka

mąka

2 cebule

400 g białej kapusty

szklanka bulionu

pęczek szczypiorku

sól, pieprz, majeranek

ząbek czosnku

4 łyżki śmietany

łyżeczka cukru

kilka kropel soku z cytryny

Sposób przygotowania:

Jedną marchewkę z ziemniakami i cebulą zetrzeć na tarce. Wbić jajka, dodać 2 łyżki mąki sól, pieprz, majeranek i wymieszać. 
Kapustę poszatkować . Pozostałą marchewkę pokroić w skośne plastry, a cebulę w piórka. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć kapustę, cebulę i marchew. Zalać bulionem i dusić ok. 15min. Doprawić do smaku.

Placuszki usmażyć na brązowy kolor. Śmietanę wymieszać z sokiem z cytryny, cukrem, czosnkiem, solą i pieprzem. Polać nią usmażone placuszki, posypać posiekanym szczypiorkiem

SMACZNEGO!

Komentarze

anonim2015.07.17 18:44
Nie prościej placuszki ziemniaczane? Sam dzisiaj jadłem.
anonim2015.07.17 20:43
Jak miód , to przede wszystkim pitny.