Nie ma nic lepszego, niż żeberka! No, może tylko jedno - żeberka w sobie barbecue!
Żeberka same w sobie mają już niepowtarzalny i wyjątkowy smak. Jednak kiedy zanurzymy je w cudownym i aromatycznym sosie, przyjemność z ich konsumpcji będzie jeszcze większa.
Oto składniki, których potrzebujemy do przygotowania naszych żeberek:
(ilość składników na 4 porcje)
1,5 kg żeberek
4 łyżki oleju
4 łyżki ketchupu lub przecieru pomidorowego
2 łyżki miodu
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/2 łyżeczki ostrej papryki
2 łyżki sosu sosu sojowego
1 łyżka octu winnego
sól, pieprz
1 ząbek czosnku
Sposób przygotowania:
Składniki dokładnie mieszamy ze sobą w dużym naczyniu. Czosnek oczywiście rozgniatamy na prasce. Żeberka kroimy na kawałki, obtaczmy w marynacie i wstawiamy do lodówki na kilka godzin (4 godz. lub więcej).
Następnie wyjmujemy żeberka i wkładamy na patelnię. Obsmażamy chwilę z obu stron.
Po podsmażeniu umieszczamy żeberka w naczyniu żaroodpornym. Wlewamy tam też zawartość patelni oraz resztę marynaty. Dodajemy 1/3 szklanki wrzątku. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy pod przykryciem w temperaturze 180 stopni przez półtorej godziny. Po 45 minutach odwracamy nasze żeberka, aby się równomiernie upiekły.
daug