Składniki:

  • 1 kg podudzia z kurczaka

  • 2 łyżki soli

  • 1/2 szklanki coli

  • 1 czubata łyżka przecieru pomidorowego

  • 1 łyżka świerzo zmielonego czarnego pieprzu

  • 1 łyżka ostrej prapryki

  • 1 łyżka miodu

  • 1/2 łyżeczki mielonego kminku

  • 2 ząbki czosnku (przez praskę)

Przygotowanie:

Podudzia kurczaka dokładnie myjemy i czyścimy. Do miski dodajemy wszystkie składniki i mieszamy aż dobrze się połączą. Mięso z kurczaka zalewamy marynatą i trzymamy je w niej przynajmniej dwie godziny. Najlepiej zostawić je na noc by mięso dokładnie wchłonęło aromaty.

Podudzia wkładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy przez minimum godzinę. Piekarnik nastawcie na 180 stopni. Kurczaki z naszego zdjęcia były pieczone nieco dłużej, by coca-cola skarmelizowała się na kurczaku. Pamiętajcie by podczas pieczenia od czasu do czasu polewać i przekręcać mięso.

SMACZNEGO! (jotem.in)