Składniki:
-
1 kg podudzia z kurczaka
-
2 łyżki soli
-
1/2 szklanki coli
-
1 czubata łyżka przecieru pomidorowego
-
1 łyżka świerzo zmielonego czarnego pieprzu
-
1 łyżka ostrej prapryki
-
1 łyżka miodu
-
1/2 łyżeczki mielonego kminku
-
2 ząbki czosnku (przez praskę)
Przygotowanie:
Podudzia kurczaka dokładnie myjemy i czyścimy. Do miski dodajemy wszystkie składniki i mieszamy aż dobrze się połączą. Mięso z kurczaka zalewamy marynatą i trzymamy je w niej przynajmniej dwie godziny. Najlepiej zostawić je na noc by mięso dokładnie wchłonęło aromaty.
Podudzia wkładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy przez minimum godzinę. Piekarnik nastawcie na 180 stopni. Kurczaki z naszego zdjęcia były pieczone nieco dłużej, by coca-cola skarmelizowała się na kurczaku. Pamiętajcie by podczas pieczenia od czasu do czasu polewać i przekręcać mięso.
SMACZNEGO! (jotem.in)