Najlepszy kurczak pieczony. Smakuje jak ten z rożna, tylko jeszcze lepiej. Nie obawiajcie się soli. Kurczak jest słony delikatnie, skórka jest chrupiąca i bardzo aromatyczna. Tłuszcz z kurczaka wytapia się i wsiąka w sól, a ona sama zastyga w twardą skorupkę.
Składniki:
-
1 kurczak (około 1 kg)
-
1 kg soli kamiennej
-
papryka suszona, pieprz
-
mała szczypta cynamonu
Wieczorem lub na kilka godzin przed pieczeniem kurczaka przeciąć go na pół i natrzeć mieszanką papryki i pieprzu oraz cynamonu. Podaję podstawową wersję, ale można użyć Waszych ulubionych przypraw do kurczaka - uwaga: nie używamy soli.
Bezpośrednio przed pieczeniem do naczynia żaroodpornego wsypać kilogram soli, a na nim ułożyć polówki kurczaka (można również upiec go w całości lub mniejszych kawałkach, wtedy trzeba analogicznie zwiększyć lub zmniejszyć czas pieczenia). Naczynia nie przykrywać. Kurczaka nie przewracać w trakcie pieczenia.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180-200 stopni. Piec około 1 godziny i 20 min.
A oto kolejny przepis na kurczaka pieczonego w ... soli!
-
świeżego kurczaka
-
1kg soli
-
cebulę
-
3 ząbki czosnku
-
sól, pieprz i paprykę do natarcia kury
Kurczaka myjemy i osuszamy dokładnie ręcznikiem. Nacieramy z wierzchu 2-3 szczyptami soli, pieprzem i papryką. Cebulę kroimy na 4 i wkładamy do środka kurczaka razem z ząbkami czosnku.
Piekarnik rozgrzewamy do 150 stopni, a do naczynia żaroodpornego wsypujemy sól. Kurczaka zdecydowanym ruchem kładziemy na soli i pieczemy ok. 1,5h.
SMACZNEGO!
Źródła: cudaicudenka.blogspot/bajkorada.blogspot