Najlepszy kurczak pieczony. Smakuje jak ten z rożna, tylko jeszcze lepiej. Nie obawiajcie się soli. Kurczak jest słony delikatnie, skórka jest chrupiąca i bardzo aromatyczna. Tłuszcz z kurczaka wytapia się i wsiąka w sól, a ona sama zastyga w twardą skorupkę. 

Składniki:

  • 1 kurczak (około 1 kg)

  • 1 kg soli kamiennej

  • papryka suszona, pieprz

  • mała szczypta cynamonu 

Wieczorem lub na kilka godzin przed pieczeniem kurczaka przeciąć go na pół i natrzeć mieszanką papryki i pieprzu oraz cynamonu. Podaję podstawową wersję, ale można użyć Waszych ulubionych przypraw do kurczaka - uwaga: nie używamy soli. 

Bezpośrednio przed pieczeniem do naczynia żaroodpornego wsypać kilogram soli, a na nim ułożyć polówki kurczaka (można również upiec go w całości lub mniejszych kawałkach, wtedy trzeba analogicznie zwiększyć lub zmniejszyć czas pieczenia). Naczynia nie przykrywać. Kurczaka nie przewracać w trakcie pieczenia. 

Piec w piekarniku nagrzanym do 180-200 stopni. Piec około 1 godziny i 20 min.

A oto kolejny przepis na kurczaka pieczonego w ... soli!

Składniki:
  • świeżego kurczaka

  • 1kg soli

  • cebulę

  • 3 ząbki czosnku

  • sól, pieprz i paprykę do natarcia kury

Kurczaka myjemy i osuszamy dokładnie ręcznikiem. Nacieramy z wierzchu 2-3 szczyptami soli, pieprzem i papryką. Cebulę kroimy na 4 i wkładamy do środka kurczaka razem z ząbkami czosnku.

Piekarnik rozgrzewamy do 150 stopni, a do naczynia żaroodpornego wsypujemy sól. Kurczaka zdecydowanym ruchem kładziemy na soli i pieczemy ok. 1,5h.

SMACZNEGO!

Źródła: cudaicudenka.blogspot/bajkorada.blogspot