27.11.18, 13:45

Kurczak na soli. Chrupiący, aromatyczny - i nie jest słony

Kurczak na soli to doskonała propozycja na bardzo prosty, ale i też przepyszny obiad.
 
Sól zatrzymuje wodę, dzięki czemu mięso jest soczyste.
 
Do tego ten kuszący aromat oraz chrupiąca skórka...
 
I nie martwcie się, kurczak nie jest za słony, pomimo że leży na kilogramie soli.
 
Uwierzcie, iż smakuje rewelacyjnie, a doprawić go możecie według własnych preferencji smakowych.
 
Koniecznie spróbujcie!

1 kurczak o wadze około 1,5 kg
 
Dodatkowo:

3 ząbki czosnku
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka tymianku
3/4 łyżeczki papryki słodkiej
3/4 łyżeczki papryki ostrej
1/2 łyżeczki curry
pieprz
 
Ponadto:
1 kg soli 

Kurczaka umyć, dokładnie osuszyć, a następnie porządnie natrzeć (również środku) posiekanym czosnkiem oraz mieszanką przypraw.
 
Całość odstawić do lodówki minimum na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
 
Po tym czasie na dnie naczynia żaroodpornego należy równomiernie rozsypać sól, a nogi kurczaka związać sznurkiem.
 
Kurczaka ułożyć na soli piersiami do góry i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
 
(Nie należy już go przesuwać, aby w skórę nie wetrzeć soli.)
 
Piec 1,5 godziny (1 kg = 1 h) w 180 stopniach - bez przykrycia.
 
 (Kurczak się nie wysuszy, ponieważ sól zatrzymuje wodę.)