Siemię lniane to nic innego jak nasiona lnu zwyczajnego. Zawierają dobre nienasycone kwasy tłuszczowe (o oleju lnianym zapewne powstanie kiedyś oddzielna notka :) ), dużo błonnika, białek (czyli uwielbianych przez włosy aminokwasów), fitosterole, witaminy E, B1 i B6, magnez, wapń, żelazo i cynk. W medycynie naturalnej stosowane głównie wewnętrznie w przypadku dolegliwości układu pokarmowego, podwyższonego cholesterolu, jako środek profilaktyczny przeciwnowotworowy (udowodnione zostało jego korzystne działanie w przypadku raka prostaty), a także w celu nawilżenia śluzówki gardła (kaszel). Regularnie spożywane działa również bardzo korzystnie na włosy i skórę. 

Zewnętrznie siemię lniane, a  dokładnie śluz, który wytwarza działa nawilżająco, zmiękczająco i wygładzająco. Kąpiele z siemienia są zalecane zwłaszcza przy AZS.

DZIAŁANIE LECZNICZE:

Substancje śluzowe tworzą warstwę ochronną na zmienionych zapalnie błonach śluzowych. Włókna pobudzają ruch robaczkowy jelit. Kwas linolenowy jest skuteczny w reumatoidalnym zapaleniu stawów.

CO ZAWIERA W SOBIE SIEMIĘ LNIANE:

  • nienasycone kwasy tłuszczowe (omega-3)

  • błonnik

  • białko

  • witamina E

  • witaminę B1

  • witaminę B6

  • magnez

  • wapń

  • żelazo

  • cynk

  • lecytyna (ma pozytywny wpływ na naszą pamięć i koncentrację)

Pisząc o siemieniu nie sposób pominąć ważnego tematu, jakim jest cyjanogeneza. Wiele osób boi się spożywania siemienia właśnie przez substancje cyjanogenne. Interesowałam się tym tematem już dawno, czytałam wiele artykułów i uważam, że nie ma się czego bać. Pomijając fakt, że organizm z łatwością neutralizuje małe dawki związków cyjanopochodnych, to w dodatku dr. Budwig przez 50 lat leczyła świeżo zmielonym siemieniem swoich pacjentów, którzy nie tylko nie zatruli się, ale w dodatku zdrowieli z ciężkich chorób. 

Cyjanogeneza zachodzi, gdy świeżo zmielone ziarenka zalewamy chłodną lub zimną wodą. 

Gotowanie, zalewanie wrzątkiem czy to całych ziarenek, czy świeżo zmielonych, a tym bardziej zmielonego, kupnego siemienia nie powoduje cyjanogenezy. Zalewanie chłodną wodą całych ziarenek, również nie powoduje cyjanogenezy.

Sposób na siemię!


✿ Zmielone siemię zalewam chłodną wodą, po pół godzinie wypijam. To najszybszy sposób.

✿ ✿ Całe lub zmielone ziarenka zalewam chłodną wodą, po pewnym czasie miksuję z przeróżnymi warzywami lub owocami.

✿ ✿ ✿ Prażone na patelni (ok 3 minuty) ziarenka dosypuję do kanapek i sałatek.

✿ ✿ ✿ ✿ Dosypuję ziarenka, a czasem zmielone siemię do owsianki, a czasem do jogurtu. 

***

 

PRZEPIS na Zielony koktajl z siemieniem lnianym , bomba witaminowa:

SKŁADNIKI:

  • ogórek 1/3 szt

  • awokado 1/2 szt

  • kiwi 1 szt

  • natka pietruszki 2 -3 gałązki

  • siemię lniane 1 łyżeczka

  • pieprz cayenne 1 szczypta

  • jogurt naturalny lub maślanka 400 ml

Źródła: mytaste/balbinaogryzek/Facebook