Jak zrobić taki zdrowy chleb? Przepis na chleb paleo, niskowęglowodanowy, bez zbóż i bezglutenowy:
-
jajka – 7 większych albo 8 średnich
-
starte warzywa (np. jedna cukinia i dwie marchewki) – jedna pełna szklanka
-
masło klarowane (przepis albo zwykłe lub oliwa z oliwek) – pół szklanki
-
mąka kokosowa – 1/3 szklanki
-
mąka lniana – 1/3 szklanki
-
pestki z dyni – 1/4 szklanki
-
ocet jabłkowy – łyżka
-
soda oczyszczona – łyżeczka
-
sól – łyżeczka
-
przyprawy (bazylia, cebula suszona…) – opcjonalnie
Przepis zawiera masło klarowane, ale możesz użyć zwykłe masło, o ile nie masz żadnego problemu z nabiałem i nie unikasz pokarmów FODMAP. Można je także zastąpić oliwą z oliwek lub nawet olejem kokosowym.
Warzywa należy zetrzeć na drobnej tarce, musisz uzyskać pełną szklankę, dobrze wypełnioną – uciskaj w niej warzywa i postaraj się dobrze odsączyć z nich sok. Mi najczęściej do szklanki wchodzi jedna cukinia i dwie średnie marchewki. Można też użyć same marchewki, marchewki z batatem lub inne kombinacje warzyw (np. seler, bakłażan, buraki, dynia…), choć pamiętaj, że wiele z nich ma dużo więcej węglowodanów niż cukinia.
W misce ubij mikserem wszystkie mokre składniki (poza warzywami), postaraj się uzyskać trochę luźną, puszystą strukturę. Dodaj wszystkie suche składniki i wymieszaj łyżką. Na koniec wsyp starte warzywa, połowę pestek dyni i dobrze wszystko wymieszaj. Wylej do foremki 10×20 cm, udekoruj resztką pestek i piecz w 180° przez 50-60 minut (sprawdzaj patyczkiem). Gotowe!
Za: http://paleosmak.pl/2015/01/chleb-paleo-z-warzyw-niskoweglowodanowy/