Jak zrobić taki zdrowy chleb? Przepis na chleb paleo, niskowęglowodanowy, bez zbóż i bezglutenowy:

  • jajka – 7 większych albo 8 średnich

  • starte warzywa (np. jedna cukinia i dwie marchewki) – jedna pełna szklanka

  • masło klarowane (przepis albo zwykłe lub oliwa z oliwek) – pół szklanki

  • mąka kokosowa – 1/3 szklanki

  • mąka lniana – 1/3 szklanki

  • pestki z dyni – 1/4 szklanki

  • ocet jabłkowy – łyżka

  • soda oczyszczona – łyżeczka

  • sól – łyżeczka

  • przyprawy (bazylia, cebula suszona…) – opcjonalnie

Przepis zawiera masło klarowane, ale możesz użyć zwykłe masło, o ile nie masz żadnego problemu z nabiałem i nie unikasz pokarmów FODMAP. Można je także zastąpić oliwą z oliwek lub nawet olejem kokosowym.

Warzywa należy zetrzeć na drobnej tarce,  musisz uzyskać pełną szklankę, dobrze wypełnioną – uciskaj w niej warzywa i postaraj się dobrze odsączyć z nich sok. Mi najczęściej do szklanki wchodzi jedna cukinia i dwie średnie marchewki. Można też użyć same marchewki, marchewki z batatem lub inne kombinacje warzyw (np. seler, bakłażan, buraki, dynia…), choć pamiętaj, że wiele z nich ma dużo więcej węglowodanów niż cukinia.

W misce ubij mikserem wszystkie mokre składniki (poza warzywami), postaraj się uzyskać trochę luźną, puszystą strukturę. Dodaj wszystkie suche składniki i wymieszaj łyżką. Na koniec wsyp starte warzywa, połowę pestek dyni i dobrze wszystko wymieszaj. Wylej do foremki 10×20 cm, udekoruj resztką pestek i piecz w 180° przez 50-60 minut (sprawdzaj patyczkiem). Gotowe!

Za: http://paleosmak.pl/2015/01/chleb-paleo-z-warzyw-niskoweglowodanowy/