Kochanie, dziś mam ochotę na karminadle - zdjęcie
09.03.20, 09:25Fot. Mariuszjbie via Wikipedia, CC BYSA 4.0

Kochanie, dziś mam ochotę na karminadle

8

Karminadle, czyli kotlety mielone będące daniem kuchni śląskiej, wyśmienicie smakują w chłodniejsze dni. Zanim więc na dobre zawita do nas wiosna, warto zaserwować je na obiad. Przepis jest niezwykle prosty, przygotowanie nie zajmie nam wiele czasu.

Potrzebować będziesz:

  • 400 g mięsa mielonego wieprzowego (najlepiej z łopatki)
  • jajko
  • średnią cebulę
  • niewielką bułkę
  • pieprz oraz sól
  • olej do smażenia

Zacznij od przełożenia mięsa do miski. Do środka wbij jajko oraz dodaj pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Namocz też bułkę w wodzie lub mleku i gdy zmięknie, odciśnij i dodaj do mięsa. Całość dopraw do smaku solą oraz pieprzem i wyrób ręką na jednolitą masę.

Gdy masa będzie gotowa, formuj z niej okrągłe, nieco spłaszczone kotlety i smaż z obu stron na rozgrzanym tłuszczu do zrumienienia. Kotlety warto smażyć na nieco mniejszym ogniu, aby całość smażyła się równomiernie. W przeciwnym razie kotlety z jednej strony będą zbyt mocno spieczone, a w środku niedosmażone.

Karminadle podawaj z ziemniakami i surówką lub innymi warzywami.

Smacznego!

Komentarze (8):

Mateczka Kunegundzia2020.03.9 19:30
Ulubione danie kardynała Dziwisza
Topek2020.03.9 17:46
Fronda nawet przepisu nie potrafi dobrze napisać w orginalnych kiedyś był jeszcze śledź a smaży sie na SMALCU a nie na oleju żeby mięso przesiąkło olejem obrzydliwe
bogdanus2020.03.9 17:38
Same mięso i sól, sklejane z dużą ilością wody (pod kranem) i otoczyć bułką.
Lewak2020.03.9 12:02
Stachu ...
Antoni2020.03.9 11:55
hi hi
aspiring educationalist2020.03.9 10:14
Czyżby pani Marysi "wielki post" kojarzył się głównie z pączkami i śledzikiem?
Szatan (pisane z wielkiej litery)2020.03.9 9:48
Kolejny nierzetelny przepis, jak większość treści na Frondzie. Redaktorze zapomniałeś dodać czosnek.
Mateusz ale nie bankier2020.03.9 9:42
Mięso w Wielkim Poście??? Czy wam czasem, w tej Frondzie, sufit na łeb się nie spadł?