Kapuśniak to jedna z najsmaczniejszych polskich zup. Doskonale smakuje i rozgrzewa. Teraz, gdy wciąż brakuje słońca i ciepła – sprawdzi się idealnie. Szczególnie, jeśli ugotujemy go na żeberkach, które dodadzą mu niezwykłego aromatu. Poniżej przepis na dużą porcję – kapuśniaku nigdy za wiele! :)
Składniki:
- Kilogram kiszonej kapusty, nawet odrobinę więcej
- Dwa paski żeberek (chudych)
- Dwie cebule
- Spory kawałek selera
- 4 marchewki
- 300 gramów surowego boczku i kiełbasy (łącznie)
- dwie pietruszki
- 8-10 ziemniaków
- Dwie łyżki kminku
- Majeranek
- Liść laurowy (około 5 sztuk)
- Pieprz, ziele angielskie – kilka ziaren
- Sól do smaku
Przygotowanie:
Do garnka włóż pokrojone w paski żeberka, seler, obraną i pokrojoną pietruszkę, marchewkę (startą na tarce), ziarna pieprzu, ziela angielskiego oraz liść laurowy. Przypraw kminkiem. Całość zalej czterema litrami wody (zimnej). W momencie gdy ziemniaki zmiękną - dodaj majeranek i podsmażone, uprzednio pokrojone kiełbasę, boczek, cebulę. Dopiero później – po 5 minutach – dodaj kiszoną kapustę. Może być posiekana – nie będzie parzyć podczas jedzenia.
Gotuj wszystko pod przykryciem przez pół godziny. Jeśli jest za mało kwaśny – możesz dodać soku z kapusty. Przypraw solą, pieprzem i… podawaj :). Najlepiej jednak, jeśli wcześniej chwilę postoi, aby wszystko się „przegryzło”.
Smacznego!
Fronda.pl