Przepis na dobry, rodzinny obiad niedzielny - kaczka faszerowana wątróbką, sercami i indykiem. Prawidłowo zrobiona będzie naprawdę rewelacyjna.

POTRZEBA:

Mięso:

  • 1 kaczka 2 kg
Farsz: 
  • 15 dkg wątróbki drobiowej
  • 15 dkg ser drobiowych
  • 1 udko z indyka
  • 15 dkg boczku wędzonego
Inne:
  • 1 jajko
  • 1 bułka
  • ½ szklanki mleka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
Przyprawy: 
  • Sól do farszu
  • Pieprz
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka soli do natarcia kaczki
 
SPOSÓB WYKONANIA:

Kaczkę myjemy, osuszamy, nacieramy ja całą wewnątrz i zewnątrz majerankiem i solą. Odstawiamy na godzinę w chłodne miejsce. Boczek, serca, wątróbkę, udko, cebulę mielimy maszynką do mięsa. Do farszu mięsnego dodajemy bułkę namoczoną w mleku, sprasowany czosnek, jajko, sól, pieprz. Całość mieszamy i nadziewamy naszą kaczkę. Farsz mocno ubijamy. Kaczkę zaszywamy nitką. Wkładamy do rękawa i wlewamy 2 łyżki oliwy. Kaczkę wkładamy do brytfanny bez przykrycia do piekarnika temp 180 stopni na około 2 godziny. Pod koniec pieczenia rozcinamy rękaw żeby przyrumienić kaczkę.

Smacznego!