Powszechne przekonanie, że tłuszcze są zasadniczo złe i prowadzą jedynie do otyłości spowodowało, że znaczna grupa ludzi redukuje spożywanie ich do minimum. Efekty diet o radykalnie niskiej zawartości tłuszczu są zaskakujące i powinny skłonić nas do zastanowienia.
Nadwaga spowodowana produktami typu „light” …?
Nie należy stosować zamienników spożywczych typu „light”, które często są pełne słodzików i innych składników przynoszących w rzeczywistości odwrotny skutek od zamierzonego. Zdrowo funkcjonujący metabolizm odzyskasz przy dostarczaniu organizmowi odpowiedniej ilości zdrowych tłuszczy.
Do czego organizm potrzebuje zdrowych tłuszczy?
-
pozwalają przyswajać rozpuszczalne w tłuszczach witaminy: A, D, E, K
-
dają na długi czas uczucie sytości
-
są najbardziej skoncentrowaną formą magazynowania energii
-
ograniczają wahania poziomu cukru we krwi
-
funkcjonowanie mózgu jest zależne od tłuszczów wysokiej jakości
Które tłuszcze są nie zdrowe?
Wystrzegaj się produkowanych przemysłowo przetworzonych tłuszczy, które są oferowane zmaksymalną trwałość i zarazem niską ceną. Orzechy i nasiona tłoczone są a następnie rafinowane przy pomocy rozpuszczalników chemicznych i innych agresywnych substancji. W temperaturze do 270 ° C, aintensywność zapachu jest zminimalizowana. Dodatkowo chemiczne środki konserwujące dodaje się w celu zapobiegania powstawaniu piany, a następnie tłuszcze utwardza się, a końcowy produkt jest pełen tłuszczy trans. Taki proces obróbki tłuszczu powoduje, że jest on dla organizmu bezwartościowy, ale wręcz bardzo szkodliwy … Dlatego powinniśmy bazować na ekologicznych (certyfikowanych produktach)
Tych tłuszczy należy unikać:
-
utwardzone lub częściowo uwodornione tłuszcze
-
oleje rafinowane
-
bezwonne oleje i tłuszcze
-
oleje przetwarzane w wysokiej temperaturze, które są bogate w wielonienasycone kwasy tłuszczowe
-
przegrzane (np. przypalone podczas smażenia) tłuszcze
-
zjełczałe tłuszcze
-
oleje w plastikowych butelkach
-
tłuszcze trans
Jakie tłuszcze uważa się za zdrowe?
Zdrowe tłuszcze są traktowane bardzo ostrożnie w czasie procesu produkcyjnego. Drylowanie i tłoczenie nasion często odbywa się ręcznie. Olej jest tłoczony na zimno i w żadnym momencie nie jestnarażony na działanie wysokiej temperatury, która jest szkodliwa dla wrażliwych na nią składników.Uzyskiwany w ten sposób tłuszcz nie zmienia podczas produkcji swojego stanu skupienia.
Olej słonecznikowy musi pachnieć nasionami słonecznika, olej sezamowy nasionami sezamu, olej kokosowy orzechem kokosowym, oliwa z oliwek oliwkami itp.
To właśnie tłoczony na zimno olej z pierwszego tłoczenia – łagodny, aromatyczny i nie ogrzewany – wpływa pozytywnie na funkcjonowanie twojego organizmu, oraz znacząco przyczynia się do zachowaniazdrowia i witalności.
Olej kokosowy optymalizuje poziom cukru i wrażliwość na insulinę, jednym słowem suma summarum nie masz łaknienia na podjadanie niezaplanowanych śmieci i trzymasz dzienne zapotrzebowanie kaloryczne lub ewentualny deficyt. 1 łyżka ma 130kcal a poprawa wrażliwości insulinowo cukrowej bezcenna (jesteś dużej syta, mniej jesz oraz czujesz się rześko ) i nie koncentruj się aż tak na kaloriach, nie jesteś wstanie wyliczyć ile potrzebujesz kalorii w ciągu dnia, wystarczy, że się schylisz 10x więcej albo umyjesz okna i wydatek energetyczny może zmienić się nawet o 300/400 kalorii a wtedy wychodzi, że się głodzisz, jest to równia pochyła do wypalenia nadnerczy, problemów emocjonalnych i osłabieniem układu odpornościowego a to z kolej zwiększa ryzyko chorób autoagresywnych.
Oczywiście nie zapominajmy o tłuszczach zwierzęcych z upraw ekologicznych :
-
smalec
-
wołowina
-
tłuste ryby
-
dziczyzna
Racjonalna dieta sportowca – strategie manipulowania węglowodanami w diecie.
Prawidłowe umiejscowienie węglowodanów w diecie determinuje nasze ciało do :
– wydajniejszych treningów
– szybszej regeneracji
– lepszego utleniania kwasów tłuszczowych (utrata wagi)
– lepszego trawienia i samopoczucia
Najpopularniejsze strategię:
Carb targeting – węglowodany usytuowane okołotreningowo; przed treningiem węglowodany w formie skrobiowej (złożonej), po treningu węglowodany w formie prostej (!),
Carb backloading – węglowodany występują popołudniowo, aż do samej kolacji włącznie, początkowe posiłki bilansujemy głównie z białek i tłuszczów,
Carb cycling – rotacja węglowodanowa, ujmująca różne poziomy realizacji węglowodanów w diecie, najczęściej dzielona na dni o wysokim, średnim i niskim spożyciu węglowodanów.
Prozdrowotne działanie tłuszczu i rola w odchudzaniu
Bez zdrowych kwasów tłuszczowych, organizm nie ma prawa działać optymalnie!
Zaburzenie wchłaniania wartości odżywczych i stany zapalne, które pojawiają się bez odpowiedniej proporcji kwasów tłuszczowych omega-3:9 powodują, że nasz układ odpornościowy jest osłabiony a procesy spalające tkankę tłuszczową ograniczone są do minimum
Za: http://motywatordietetyczny.pl/