Jedz golonkę i bądź ... piękny!

Jedz golonkę i bądź ... piękny!

Chcesz mieć delikatną skórę na twarzy bez głębokich zmarszczek?

Chcesz pozbyć się uciążliwych dolegliwości?

Chcesz wzmocnić kości?

To jedz…golonkę, parówki, salceson… Kolagen jest wszędzie

Kolagen jest mocno zaniedbywaną substancją w naszym organizmie. Nasze ciało jest jakby zanurzone w tej substancji.

Komórki stykają się ze sobą, a przestrzenie między komórkowe wypełnione są m.in. kolagenem. Kolagen zapewnia naszemu ciału elastyczność.

Występuje we wszystkich organach:

90% gałki ocznej,
40% mięśnia sercowego,
60% wątroby,
we wszystkich kościach.

Zobacz, jakie wybrane dolegliwości możesz nabyć bez odpowiedniej ilości kolagenu.

Jeżeli jest słaba tkanka kolagenowa (inaczej tkanka łączna) to pojawiają się ogromne problemy, jak: tętniaki, aorty. Powoduje nie tylko niedobór selenu, ale powstanie przepukliny na skutek słabego kolagenu.

Żylaki to również słaby kolagen, dlatego że żyła poddawana ciśnieniu hydrostatycznemu w pewnej chwili nie wytrzymuje ciśnienia i się wybrzusza.

Tkanka łączna czyli kolagen jest przez nas bardzo zaniedbywana.

Mówimy o zdrowym odżywianiu, apelujemy żeby brać witaminy i minerały, ale nikt nie doradza nam, aby zadbać o swój kolagen.

Lekarze nie przepisują chorym na osteoporozę uzupełnienie kolagenu.

Co ma wspólnego osteoporoza z kolagenem?

Kość nie powstanie, nie zbuduje się dobrze bez kolagenu dlatego że szkieletem, na którym buduje się kość jest ta substancja.

Możemy mieć wykonaną densytometrię kostną (badanie gęstości kości) i otrzymamy wynik bardzo dobry. Z badania może wynikać obraz bardzo twardych kości, a często są one podatne na złamania.

Dlaczego?

Bardzo twarda kość jest krucha. Nie jest sprężysta. Bardzo gęste kości są kruche ponieważ nie mają kolagenu. Aby powstał potrzebujemy substratów z których nasz organizm w specjalnej komórce tę substancję wytworzy.

Jeżeli będziemy mieli dobry kolagen, to również nie będziemy chorować na stawy dlatego że dobry kolagen to dobra tkanka chrzęstna.

Kolagen – król urody

Odpowiedni poziom kolagenu odpowiada za gęstość, jędrność i elastyczność skóry. To dzięki tej substancji komórki skóry się odnawiają.

Kiedy nie dostarczamy kolagenu organizmowi powstają za szybko zmarszczki i problemy skórne. Staje się ona sucha, słabo nawilżona. Zamiast dostarczyć kolagen organizmowi poprzez odpowiednie jedzenie, to kobiety wolą korzystać z różnych zabiegów kosmetycznych. Najczęściej stosuje się metodę uszkodzenia termicznego oraz metodę syntezy kolagenu.

Wiele kobiet poprawia urodę poprzez wklepywanie kolagenu w twarz. Nie przynosi to rewelacyjnych rezultatów, ponieważ przez skórę kolagen słabo się wchłania.

Istnieje znacznie lepszy sposób na zniwelowanie zmarszczek.

Co jeść, aby uzupełnić niedobór kolagenu?

I tu jest problem…dla wielu osób nie do przejścia.

Kolagan znajduje się w tym pożywieniu, które zabrania jeść medycyna. Lekarze od lat straszą nas… golonką.

Zobacz co należy jeść:

Bardzo dobry kolagen znajduje się w skórce świńskiej. Notuje się wiele wyleczeń osób chorych na różnego rodzaju skrzywienia.
Bardzo wartościowe są nóżki, golonki z których robimy galaretę. Po całkowitym rozgotowaniu ich i oddzieleniu mięsa od kości, otrzymujemy lepką substancję. To właśnie jest kolagen.
Ścięgna, chrząstki, żyły – zawierają mnóstwo kolagenu.
Parówki – to jedne z najlepszych substancji zawierających kolagen. Nie musi wcale posiadać mięsa. Najważniejsza zawartość parówki to: zmielona dobrze skórka, ścięgna, nóżki. Oczywiście mówimy tu o wyrobach bez dodatków substancji chemicznych, barwników.
Salceson-zawiera wysokiej jakości kolagen.
Pasztetowa – również bardzo dobre pożywienie ze względu na zawartość kolagenu.
Wywar z kurzych łapek – sam zdrowy kolagen.

Namawiam was na stałe spożywanie powyższych wyrobów. Wiem, że będzie trudno zmienić przyzwyczajenia, nawyki, odrzucić wpojone zakazy.

Ale warto, bo efekty są widoczne.

Marta Brzoza

Źródło:
https://martabrzoza.pl/porady-zdrowotne/cudowny-kolagen-odmladzajacy/

/