02.12.19, 12:20Fot. via Pixabay, CC 0

Jak za Piasta - domowym sposobem suszymy wędliny

Domowe wędliny suszone/podsuszane, bez wędzenia.

Świeże (nie mrożone) mięso myjemy w zimnej wodzie i osuszamy na kratce lub ręcznikiem kuchennym/papierowym, potem odcinamy nożem zbędne kawałki.

Przygotowane schaby nacieramy solą kamienną i cukrem, na 1 kg mięsa dajemy 2 płaskie łyżki stołowe soli i 2 płaskie łyżki stołowe cukru. "Sól Kłodawska" do przetworów-niejodowana, nie wybielana, bez dodatków… Następnie w naczyniu chowamy na 36-48 h do lodówki, co 12 h odlewamy wydzielające się soki i wycieramy naczynie, a mięso odwracamy na drugi bok.

Odcięte mięso wykorzystamy na gulasz lub do innych potraw, mrozimy lub możemy od razu przygotować pyszną zupę na bazie bulionu warzywnego, do którego dodamy świeżo podsmażone kawałki schabu.

Gdy po 36-48 h mięso już nie wydziela soków, posypujemy je trochę solą i nacieramy czosnkiem (5-10 ząbków na sztukę), a potem wcieramy pozostałe ulubione przyprawy. Bakteriobójczy jałowiec i czosnek dodajemy do wszystkich trzech kawałków. Jałowiec i inne ziarniste przyprawy możemy rozkruszyć w moździerzu lub zmielić.

Każdy kawałek schabu przyprawiamy inaczej tzn. łagodnie-majerankiem, ostro-pieprzem, bardzo ostro chili, po przyprawieniu chowamy do lodówki na 24-36 h i co 12 h odwracamy.

Gdy mięso już dobrze wchłonie wszystkie dodatki, zakładamy na nie pończochy i wieszamy w suchym, ciepłym, przewiewnym miejscu, np. na kiju położonym na szafkach wys. ~2,2 m w kuchni, gdzie zawsze jest ruch i często otwiera się okno, a także jest ciepło około 20-23 st. C

Już w 4 dniu podsuszania,można degustować, wówczas jest to wędlina tzw. łososiowa.

tag

Komentarze

Dziwne to2019.12.3 12:53
Wyhodujcie je sobie jak za Piasta.
Janek2019.12.2 17:47
UWAGA Minister Zdrowia Łukasz Szumowski podpisuje wyrok śmierci na broniące Polaków normy PEM youtube.com/watch?v=Os_u9jX7Z7k
Antek2019.12.2 13:14
Dynastia Piastów była w latach 960-1370, a chili w Europie wprowadzono około roku 1521 z Meksyku :)
stara Reperecka2019.12.2 15:12
A cukier ?
Michał Jan2019.12.2 15:39
W Warszawie Piast rządził do 1526 roku, więc miał szansę się "załapać". A ostatni Piast żył jeszcze w XVII wieku, ale u Cysorzo.
taro2019.12.2 13:10
no jasne, Piast zapie..l do discounta po niemiecki ,,nord zuckier,,.
Ślązak2019.12.2 13:02
I co jemy ? Wióry . Trzeba by zacząć od świni , którą się karmi zdrową żywnością . Bez pestycydów , bez GMO , bez dopalaczy typu antybiotyki , różnego rodzaju świństwa na przyrost wagi . Nie wiem czy ktoś widział świnię w hodowli świń ? Ja tak . Mają szalone oczy . Człowiek spożywający tak spreparowane mięso też staje się szaleńcem lub przygłupem . Później sól musiałaby być czysta , bez jakiejś mączki , którą do niej się dodaje . Cukier też bez mącznych dodatków . No i naturalnie nawożone : czosnek i cebula , a nie chińskie mutacje . Pekluje się 6 tygodni a nie tak jak obecnie 2 godź. Wędzi się ok. godź. 12 suchym drewnem owocowym a nie tak jak obecnie pół godziny obsmali się węglem i gotowe . Wtedy wyjdzie naturalna kiełbasa , którą można suszyć . Od 30 lat nie jem żadnych wędlin kupionych w sklepie .
Hania2019.12.2 13:33
Jeśli człowiek ma dostęp do tych wszystkich naturalnych rzeczy,to super,pogratulować! A jakby jeszcze był dostęp do nieskażonej wody,ziemi i powietrza,to w ogóle było by szczęście!
stara Repelecka2019.12.2 15:11
Pier... kotka za pomocą młotka. Konfabulant chromoli duby smalone, ty wióry masz we łbie młotku. Ciekawe skąd tę świnię bierzesz taką jak piszesz ??? Poza tym świnia karmiona "jak kiedyś" czyli wszelakimi odpadkami, pomyjami itp. to wcale mnie jest zdrowe mięso. Przetłuszczone nasycone różnym gównem.
zbychu2019.12.2 15:28
Masz jakieś dziwne doświadczenia z karmieniem świń. Moja babcia dawała pokrzywy i ziemniaki z parownika.