Broccomole - to brokułowe guacamole. To doskonały dip do pieczywa; nadaje się też jako dodatek do burgerów, jajek na twardo czy do boczku.
Składniki:
150 g brokułu
1 awokado, duże
½ czerwonej cebuli, małej
2 łyżki posiekanej kolendry
50 g twarożku
2 ząbki czosnku
1 czerwone chili
2 łyżki soku z cytryny
sól do smaku
garść rukoli
kiełki rodkiewki
Jak to przyrządzić?
Brokuły należy podzielić na różyczki, a potem w garnku zalać wodą i posolić. Gotować 8 minut. Odcedzić i opłukać zimną wodą, bardzo dokładnie odsączyć! Następnie należy zmiksować razem: brokuły, rozdrobnione chili, kolendrę (pokrojoną), obrany czosnek, posiekaną cebulę. Do tego dodajemy duże kawałki awokado - i twaróg. Znowu miksujemy, ale nie tak całkowicie, zostawiając kawałeczki awokado niezupełnie zmielone. Cóż, prawie gotowe: dodajemy, sól, sok z cytryny, zwieńczamy rukolą i kiełkami rzodkiewki i dip gotowy. Smacznego!