Pasztet z królika coraz częściej pojawia się na stole wielkanocnym. Dlatego dziś polecamy ciekawy przepis:

SKŁADNIKI:

 1 królik 

- ok. 10 plastrów wędzonego boczku

- ok. 10 plastrów słoniny 

- 500 gramów surowego brzucha

- 4 -5 łyżeczek soli

- 300 gramów wątróbki drobiowej

- 1 łyżka majeranku

- 1 łyżeczka tymianku 

- 2,5 łyżeczki pieprzu

- 4 duże cebule

- 4 marchewki

- 2 korzenie pietruszki

- 0,5 selera

- 1 mała główka czosnku 

- 1 por

- 1 jajko

- 2 liście laurowe

- 4 ziela angielskie

- olej

PRZYGOTOWANIE:

Królika kroimy na około 4 części i w garnku zalewamy wodą. Zagotowujemy, wyłączamy, odcedzamy i dokładnie myjemy mięso pod zimną wodą. Następnie ponownie przekładamy go do garnka, zalewamy wodą  i dodajemy oczyszczone i obrane warzywa: marchewki, seler, pietruszki i białą część pora. Dodajemy liście laurowe i ziele. Zagotowujemy, po czym solimy połową ilości soli. Gotujemy do miękkości. Jeśli chcecie wykorzystać warzywa z gotowania królika do przygotowania sałatki warzywnej, możecie podwoić ich ilość. 

W trakcie gotowania królika brzuch i cebulę kroimy w kostkę. Następnie na patelni rozgrzewamy olej i smażymy brzuch. Kiedy się zarumieni dodajemy cebulę. Smażymy kilka minut, aż zmiękną. Następnie dodajemy pokrojoną wątróbkę i smażymy razem przez mniej więcej 5 minut. Wątróbka ma się ściąć, ale nie całkiem zszarzeć. Solimy, dodajemy majeranek, pieprz, tymianek i przeciśniętą przez praskę główkę czosnku. Mieszamy i wyłączamy patelnię. 

Z garnka wyciągamy mięso i warzywa. Wywar możemy pozostawić i przygotować z niego na przykład barszcz z królika.

Mięso obieramy z kości. W maszynce do mielenia mielimy mięso, warzywa i zawartość patelni. Jeśli gotowaliście podwójną ilość warzyw, odłóżcie połowę na bok i przygotujcie z nich sałatkę warzywną. 

Do zmielonej masy dodajemy 1 jajko i dokładnie wyrabiamy rękami. Warto w tym momencie spróbować masę, sprawdzając, czy jest wystarczająco ostra i słona. Po upieczeniu sól jest dużo mniej wyczuwalna. Wyrobioną masę przekładamy do 2 keksówek wyłożonych papierem, lub natłuszczonych i wysypanych bułką tartą. Wygładzamy, i na wierzchu układamy plastry wędzonego boczku i słoninki. Pieczemy około 30 minut w 200 stopniach C. (www.jazzowesmaki.com)

SMACZNEGO!