Składniki (na kwadratową formę 21 x 21 cm):
-
330 g mąki
-
7g drożdży instant
-
szczypta soli
-
2 jajka
-
80 g cukru
-
250 ml mleka
-
60 g masła, rozpuszczonego i ostudzonego
-
4 małe jabłka deserowe (u mnie rubin)
Mąkę przesiać do misy miksera z drożdżami i solą. Dodać: jajka, cukier, mleko i masło, całość wyrobić mikserem z końcówką-hakiem na gładkie, lejące się ciasto. Misę przykryć ściereczką i odstawić do wyrastania w ciepłe miejsce na ok. 1 1/2 h lub do podwojenia się objętości ciasta.
Po tym czasie ciasto jeszcze raz krótko wyrobić i przełożyć do natłuszczonej formy, rozkładając je równo mokrymi dłońmi na dnie. Odstawić do wyrastania na ok. 40 min.
Jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w średniej wielkości kostkę. Wyłoży je na wierzch ciasta.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 st. przez 30 min., do tzw. suchego patyczka.
za: cukryproste.blogspot