Składniki (na kwadratową formę 21 x 21 cm):

  • 330 g mąki

  • 7g drożdży instant

  • szczypta soli

  • 2 jajka

  • 80 g cukru

  • 250 ml mleka

  • 60 g masła, rozpuszczonego i ostudzonego

  • 4 małe jabłka deserowe (u mnie rubin)

Mąkę przesiać do misy miksera z drożdżami i solą. Dodać: jajka, cukier, mleko i masło, całość wyrobić mikserem z końcówką-hakiem na gładkie, lejące się ciasto. Misę przykryć ściereczką i odstawić do wyrastania w ciepłe miejsce na ok. 1 1/2 h lub do podwojenia się objętości ciasta.

 
Po tym czasie ciasto jeszcze raz krótko wyrobić i przełożyć do natłuszczonej formy, rozkładając je równo mokrymi dłońmi na dnie. Odstawić do wyrastania na ok. 40 min.
 
Jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w średniej wielkości kostkę. Wyłoży je na wierzch ciasta.
 
Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 st. przez 30 min., do tzw. suchego patyczka.
 
za: cukryproste.blogspot