Jest piątek, więc pościmy. Zamiast szynki lub kiełbasy do chleba proponujemy pastę z makreli. Jeśli tego jeszcze nie jedliście, to spróbujcie. Pokochacie ją - i to nie tylko w piątki...

Czego potrzeba?

- 2 makrele
- 3 jajka
- duża cebula
- 2 ogórki kiszone
- kilka łyżek majonezu
- kilka łyżek ketchupu (mniej niż majonezu)
- posiekany szczypiorek
- posiekany koperek
- sól, pieprz

Jak to zrobić?

Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę. Ogorki kiszone siekamy lub trzemy na tarce. Jajka gotujemy na twardo, po obraniu ścieramy na tarce jarzynowej.

Markele obieramy ze skóry, usuwamy ości. Rozcieramy ją widelcem i mieszamy z jajkami oraz ogórkami. Dobrze wymieszaną masę doprawiamy następnie majonezem, keczupem i posiekanymi koperkiem oraz szczypiorkiem, wreszcie przyprawami.

Smacznego!!!

Fronda.pl