Cały rok czekam na moment, kiedy w sklepach zacznie pojawiać się bób! Jedną z moich ulubionych potraw z bobem w roli głównej jest sałatka, do której nie żałuję również sera mozzarella.

Do przygotowania sałatki potrzebować będziesz 300 gram bobu, opakowanie mozzarelli, 1 czerwoną paprykę, sól oraz pieprz do smaku, 3 łyżki oliwy z oliwek, łyżkę soku z cytryny oraz 2 ząbki czosnku i kromkę chleba. Warto dodać również szczypiorek.

Odcedzony po ugotowaniu w osolonej wodzie (30 minut) bób obrać należy ze skórki. Teraz podsmaż na maśle pokrojony w kostkę chleb lub opiecz go w piekarniku. Paprykę należy pokroić w drobną kostkę, ser porwać na kawałki lub zetrzeć na tarce z dużymi oczkami.

Wszystkie składniki połącz, doprawiając solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny i oliwą z oliwek. Nie zapomnij też o dodaniu zmiażdżonego czosnku.

Tak przygotowaną sałatkę wstaw do lodówki na dwie godziny. Po wyjęciu – posyp szczypiorkiem oraz grzankami.

Smacznego!!!