Proste, pyszne, tradycyjne - oto przepis na doskonałe kotlety mielone. W sam raz na weekend!

Składniki:

ok. 500 g dowolnego mięsa mielonego, ja używam wieprzowo-wołowe
1 średniej wielkości cebula
sól i pieprz,
1 płaska łyżka przyprawy typu kucharek
garść posiekanego szczypioru,
łyżeczka posiekanego lubczyku, – jeżeli nie mamy można pominąć albo zastąpić np koperkiem
łyżeczka musztardy, może być łagodna delikatesowa jak i sarepska
1 jajko
2 ząbki czosnku
1 czerstwa bułka wcześniej namoczona w wodzie i odciśnięta lub trochę ponad połowę szklanki bułki tartej – osobiście wolę użyć namoczoną wcześniej bułkę i tę postać najbardziej polecam
olej do smażenia

Sposób przygotowania

Najpierw do miski wkładamy mięso, do którego dodajemy sól, pieprz, przyprawy, jajko, cebulkę (posiekaną drobno), musztardę, a także czosnek, który wczesnej przecisnęliśmy przez praskę oraz rozdrobnioną bułkę.

Składniki wyrabiamy na jednolitą masę i formujemy okrągłe kotlety. Obtaczamy je w tartej bułce i smażymy na patelni na rozgrzanym oleju. Smażymy ok. 10 do 15 minut, aż uzyskają odpowiedni brązowy kolor.

nd